Winkelcentrum Kauwenhof in Nieuwegein.
Winkelcentrum Kauwenhof in Nieuwegein. Foto: Google Street View

Gemeente Nieuwegein haalt Lidl uit winkelcentrum Kauwenhof

Algemeen 1.705 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein haalt supermarkt Lidl uit winkelcentrum Kauwenhof om een einde te maken aan de overlast, waar veel omwonenden over klaagden. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De toekomst van cafetaria Sabina is nog steeds ongewis.

In plaats van de Lidl wil wethouder Schouten een gezondheidscentrum en appartementen. Daartoe koopt de gemeente het winkelcentrum aan. Het moet een buurtcentrum voor de bewoners worden.

‘Goedkoop en betaalbaar’
Een amendement om een aantal (50) van de te bouwen woningen ‘goedkoop en betaalbaar’ te maken werd door initiatiefnemer Verenigde Senioren Partij (VSP) bij persoon van Robert Scholten weer ingetrokken, toen bleek dat het op weinig bijval van de Raad kon rekenen. Het argument van de tegenstanders was dat dit amendement nu nog te vroeg is. Het voorstel moet eerst maar eens verder uitgewerkt worden.

Cafetaria Sabina
Het CDA bracht een amendement op het voorstel Kauwenhof in stemming om cafetaria Sabina op de huidige plek te kunnen houden. Sabina huurt nu de ruimte van Lidl en zou graag na de verandering van het winkelcentrum in een gezondheidscentrum daar blijven.

Ook andere partijen dan het CDA misten in het plan de cafetaria, die er toch al 28 jaar zit. Dit werd aangestipt door fractievoorzitter Haseena Bakhtali, die zich ook afvroeg waarom er geen andere detailhandel (kapper, bloemist) is opgenomen in het voorstel aan de Raad. Waarop Jacqueline Verbeek (ieders Belang) wees op de sociale functie van de cafetaria.

Wethouder Marieke Schouten stelde de Raad deels gerust door de aankondiging van een gesprek met de eigenares van Sabina. ,,Daarin wordt gezocht naar een plek.’’ Ook zei ze dat op de Kauwenhof de bestemming horeca rust, die de cafetaria mogelijk maakt. 

Volgens Helen Adriani-Wempe (CDA) staat Sabina juridisch sterk in deze procedure. Het amendement ‘Patatje met/A13’ werd uiteindelijk met ruime meerderheid verworpen. Het voorstel Kauwenhof kreeg steun van 27 raadsleden; Bakhtali en Verbeek waren tegen.

Parkeerruimte
Voordat de Lidl erin kwam zat Super De Boer in de Kauwenhof. De Lidl trok een ander soort publiek. Winkelend publiek uit de wijde omtrek in plaats van uit de buurt. Overvolle winkelwagentjes, veel meer laad- en losbewegingen door grotere vrachtwagens, parkeeroverlast, zwerfvuil.

Omwonenden hebben daar jarenlang over geklaagd en krijgen nu steun van de gemeente. Op de nieuwe locatie aan de Buizerdlaan is meer parkeerruimte en wordt geen overlast verwacht.

Lees ook: “Buizerdlaan in Nieuwegein op de schop: er komen 44 koopwoningen, een speeltuin, een Lidl en ruimte voor groen”

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vluchtelingen van Nieuwegeinse opvangboot naar wedstrijd van FC Utrecht Algemeen 30 jan, 13:56
Afbeelding
Wethouder: 'Nieuwegein wil bewust bouwen aan gezonde, duurzame en veilige stad' Algemeen 30 jan, 11:32
Afbeelding
CDA richt meldpunt op na bekendmaking vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 30 jan, 10:54
Afbeelding
Automobilist rijdt het water in bij Vreeswijksestraatweg in Nieuwegein 112 30 jan, 09:38
Afbeelding
Autobrand bij Nijpelsplanstoen in Nieuwegein 112 30 jan, 09:16
Afbeelding
Weinig geld, maar tóch een lasergamefeest dankzij dit Nieuwegeinse bedrijf Algemeen 28 jan, 07:24
Afbeelding
Techniekmarkt op ROC in Nieuwegein: 'Dit zijn de professionals die we straks keihard nodig hebben' Algemeen 27 jan, 15:45
Afbeelding
Gratis vloerisolatie moet 100 Nieuwegeinse woningeigenaren energiekosten besparen Algemeen 27 jan, 12:27