• Sportcomplex Merwestein sluit vanaf april 2024 de deuren vanwege een grote verbouwing.
• Sportcomplex Merwestein sluit vanaf april 2024 de deuren vanwege een grote verbouwing. Foto: Ricardo Smit

Tijdelijke sporthal in Nieuwegein komt mogelijk naast korfbalvereniging

Nieuws 1.902 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein wil naast korfbalvereniging Koveni op Sportpark Zandveld een tijdelijke sporthal gaan realiseren. Deze sporthal dient ter vervanging van Sportcomplex Merwestein, dat in april 2024 voor twee jaar dichtgaat vanwege een grote verbouwing.

Zoveel werd duidelijk tijdens de Avond voor de Stad afgelopen donderdag. Tijdens de sluiting van Merwestein is tijdelijke huisvesting nodig voor de huidige gebruikers van de hal, namelijk het Cals College, het Oosterlicht College en verschillende sportverenigingen. 

Vier locaties
De gemeente Nieuwegein heeft in totaal vier locaties onderzocht voor de tijdelijke sporthal. Uitgangspunten daarbij waren om de kosten zo laag mogelijk te houden, dat de hal op fietsafstand van de twee middelbare scholen is, dat er voldoende ruimte is voor het bewegingsonderwijs en dat de hal snel te realiseren is. Verder wil de gemeente de sporthal voor maximaal tien jaar laten bestaan.

Naast Koveni op Sportpark Zandveld, waren de andere opties bij MHCN in Rijnhuizen, naast JSV op Sportpark Galecop en naast Sportcomplex Merwestein zelf. Deze locaties zijn volgens de gemeente echter niet geschikt gebleken. Zo zou de locatie in Rijnhuizen een halfjaar te laat zijn beschikbaar en zou deze strijdig zijn met de afspraken voor woningontwikkeling. 

Voor de locatie in Galecop zou gelden dat de fietsafstand voor de scholen (ongeveer 5 kilometer) te groot is. En de locatie naast Merwestein zou niet samengaan met de transformatie van het complex. Hoewel Koveni dus als meest geschikte optie uit de bus kwam, liggen de bouwontwikkelingen naast de sportclub zeer gevoelig bij omwonenden. 

De gemeente Nieuwegein wil daarom in gesprek gaan met de bewoners om te zoeken naar oplossingen voor hun pijnpunten, waaronder verkeersoverlast en bouwverkeer. Vorige week is er een buurtbericht verspreid in de omgeving van Koveni. Op 21 juni en 4 juli volgen buurtavonden voor omwonenden.

Constructie
Vanuit de gemeenteraad kwam er een aantal vragen naar aanleiding van de presentatie over de tijdelijke sporthal, die - tijdens de Avond voor de Stad afgelopen donderdag - werd gegeven door ambtenaar Ronald de Rooij. Zo vroeg Marilene Gathier (GroenLinks) zich af of de andere drie locaties (Rijnhuizen, Galecop en Merwestein) nu definitief van de baan zijn. Daarop antwoordde De Rooij dat dit in principe zo is.

Raadslid Valga Lamur (D66), op haar beurt, had een vraag over de constructie van de tijdelijke sporthal: “Wordt dat een opblaashal of wordt dat echt iets met bakstenen”, vroeg ze zich af. Daarop antwoordde De Rooij dat dat nog niet helemaal duidelijk is en dat de gemeente dat gaat aanbesteden bij verschillende leveranciers die daarin gespecialiseerd zijn.

Wel gaf hij te kennen dat het over het algemeen om lichte staal- of aluminiumconstructies gaat, dus bij voorkeur geen baksteen. “We zitten in een gebied dat niet veel draagvlak kent, dus eigenlijk wil je daar voor zo’n tijdelijke hal niet heel goed gaan funderen of heien”, voegde hij daaraan toe.

Vloer
Rens Wisselo (GroenLinks) vroeg zich af of de verschillende sportverenigingen wel uit de voeten kunnen met deze tijdelijke hal. “Verschillende landelijke bonden stellen eigen kenmerkende eisen aan de vloeren van de zaal. Hockey vraagt wat anders dan volleybal”, aldus het raadslid.

De Rooij bevestigde dit en gaf aan dat de gemeente nog in overleg gaat met de verschillende sportverenigingen. “We gaan op zoek naar een sportvloer van een bepaalde klasse”, voegde hij daaraan toe. “We kunnen dan garanderen dat er ook in de tijdelijke sporthal goed gevolleybald en gehockeyd kan gaan worden.”

Permanente (extra) sporthal
Naast de realisatie van een tijdelijke sporthal onderzoekt de gemeente Nieuwegein momenteel locaties voor een extra permanente hal. Dit in verband met de totale capaciteit die in de toekomst nodig is voor sportvoorzieningen in Nieuwegein.

Naar aanleiding daarvan kwam ook nog een aantal vragen vanuit de raad. Zo vroeg Johan Gadella (VVD) zich af of de tijdelijke sporthal niet langer dan tien jaar technisch bruikbaar is. “Het levert een behoorlijke extra last voor de gemeente op als je iets tijdelijks neerzet, terwijl je de capaciteit ook langjarig nodig hebt”, legde hij uit. 

Daarop antwoorde ambtenaar Judith Willemsen dat de levensduur afhankelijk is van het soort constructie, maar dat het vaak zo’n 20 of 30 jaar is. Qua bestemminsplan zou de tijdelijke sporthal volgens haar echter maximaal 10 jaar meegaan. “Voor een permanente sporthal is dagvulling essentieel”, legde ze uit. 

De locatie van een permanente sporthal zou daarom ook grotendeels samenhangen met de ontwikkeling van de scholen. “Op het moment dat je te weinig dagvulling hebt, staat de sporthal het grootste deel van de tijd leeg.” Volgens Willemsen is de locatie naast Koveni niet de meest logische plek voor een permanente sporthal, omdat de dagvulling daar een uitdaging is. 

Over de locatie voor de permanente sporthal wordt de raad op een later punt nader geïnformeerd. In oktober volgt een raadsvoorstel voor de definitieve locatiekeuze van de tijdelijke sporthal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 14 uur geleden
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 16 uur geleden
• Scholieren presenteren hun fijnstofonderzoek aan de provincie Utrecht.
Scholieren uit Nieuwegein meten luchtkwaliteit met 'snuffelfietsen' Nieuws 22 apr, 14:00
• De gemeente heeft inwoners van Zuilenstein gevraagd waar zij behoefte aan hebben in hun buurt.
Gemeente Nieuwegein gaat twee buurten in Zuilenstein opknappen Nieuws 22 apr, 13:27
• Actiemoment in de wedstrijd MHCN tegen IJsseloever.
Nieuwegeinse hockeydames spelen gelijk tegen IJsselstein: 2-2 Sport 22 apr, 12:00
• Opening van het vernieuwde Muntplein door wethouder Guido Bamberg.
Muntplein in Nieuwegein feestelijk heropend: muziekoptredens, dans en meer FOTOREPORTAGE 22 apr, 09:48
• Het pand van Altrecht.
Uitgelicht: Slopen gaat sneller dan bouwen UITGELICHT 21 apr, 09:00
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie! Nieuws 20 apr, 11:14