Opening van de Zomeracademie door burgemeester Frans Backhuijs.
Opening van de Zomeracademie door burgemeester Frans Backhuijs. Foto: Jan Buteijn

Nieuwegeinse burgemeester opent ‘Zomeracademie’: kinderen krijgen extra onderwijs in de vakantie

Algemeen 598 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Op drie Nieuwegeinse basisscholen ging maandag de ‘Zomeracademie’ van start. Kinderen van 2,5 tot 13 jaar krijgen hier tijdens de zomervakantie extra onderwijsondersteuning. Burgemeester Frans Backhuijs opende de Zomeracademie samen met een leerling op basisschool De Veldrakker. Daar lag de rode loper klaar om de leerlingen te verwelkomen.

De Zomeracademie vindt sinds 2020 in Nieuwegein plaats. Het belangrijkste doel is extra onderwijsondersteuning op het gebied van taal. 

Tweehonderd kinderen
Basisscholen, peuterspeelzalen en de gemeente werken samen aan dit initiatief. Ook culturele instellingen zoals bibliotheek De tweede verdieping, Stadstheater De KOM, SportID en Peuterstapjes doen mee aan de Zomeracademie.

Leerlingen van de Zomeracademie wonen in Nieuwegein en zitten op de peuterspeelzaal of de basisschool. Er doen ongeveer 200 kinderen mee op drie locaties: basisscholen De Veldrakker, De Schouw en De Evenaar.

Taalachterstand
“Uit onderzoek blijkt dat kinderen die in een taalarme omgeving opgroeien tijdens de zomervakantie vaak een taalachterstand krijgen”, zo meldt de gemeente Nieuwegein.

“Door twee weken Zomeracademie aan te bieden - in de eerste en de laatste week van de zomervakantie - is de taalarme periode korter. In de laatste week van de Zomeracademie staat een goede voorbereiding op het nieuwe schooljaar centraal.”

‘Actieve lessen en workshops’
De kinderen leren tijdens de Zomeracademie “spelenderwijs tijdens actieve lessen en workshops”. Naast leren in de klas staat ook bewegend leren op het programma. “Actief bezig zijn helpt bij het onthouden van de lesstof”, aldus de gemeente.

Het taalonderwijs wordt aangevuld met lessen rekenvaardigheid, kunsteducatie en bewegingsonderwijs. Ook is er aandacht voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen.

Vakantiepaspoort
De gemeente Nieuwegein en haar samenwerkingspartners willen de bekende ‘leesdip’ voor elk kind voorkomen. Daarom hebben alle 5600 basisschoolleerlingen via school een zogenaamd ‘vakantiepaspoort’ ontvangen. Het boekje bevat opdrachten, leestips en activiteiten.

Welzijnsorganisatie Movactor en bibliotheek De tweede verdieping hebben het paspoort ontwikkeld met een bijdrage vanuit het ‘Onderwijskansenbeleid’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Autobrand op A2 tussen knooppunt Ouderijn en Nieuwegein met korte video 1 okt., 19:03
Afbeelding
Donij van Doorn zingt in de Partner Nieuws 1 okt., 16:37
Afbeelding
Recreatieve Activering-coördinator Sarah Hockers: 'Echt in elke wijk zijn er leuke dagactiviteiten' Nieuws 30 sep., 12:00
Afbeelding
Bouwgein krijgt geld van school voor buitenspeelkeuken Nieuws 30 sep., 10:18
Afbeelding
Twee geparkeerde auto's compleet uitgebrand 112 30 sep., 08:43
Afbeelding
Dodelijk ongeval bij City Plaza, verdachte aangehouden UPDATE 29 sep., 14:27
Afbeelding
UMC Utrecht en NU'91 geschokt na schietpartij Erasmus MC Nieuws 29 sep., 12:56
Afbeelding
Schaapskudde Nieuwegein getroffen door Blauwtong: ''Eentje vond ik dood aan in de weide'' Nieuws 29 sep., 10:25