Winkelcentrum Kauwenhof in Nieuwegein.
Winkelcentrum Kauwenhof in Nieuwegein. Foto: Google Street View

Gemeente Nieuwegein haalt Lidl uit winkelcentrum Kauwenhof

Algemeen 2.593 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein haalt supermarkt Lidl uit winkelcentrum Kauwenhof om een einde te maken aan de overlast, waar veel omwonenden over klaagden. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De toekomst van cafetaria Sabina is nog steeds ongewis.

In plaats van de Lidl wil wethouder Schouten een gezondheidscentrum en appartementen. Daartoe koopt de gemeente het winkelcentrum aan. Het moet een buurtcentrum voor de bewoners worden.

‘Goedkoop en betaalbaar’
Een amendement om een aantal (50) van de te bouwen woningen ‘goedkoop en betaalbaar’ te maken werd door initiatiefnemer Verenigde Senioren Partij (VSP) bij persoon van Robert Scholten weer ingetrokken, toen bleek dat het op weinig bijval van de Raad kon rekenen. Het argument van de tegenstanders was dat dit amendement nu nog te vroeg is. Het voorstel moet eerst maar eens verder uitgewerkt worden.

Cafetaria Sabina
Het CDA bracht een amendement op het voorstel Kauwenhof in stemming om cafetaria Sabina op de huidige plek te kunnen houden. Sabina huurt nu de ruimte van Lidl en zou graag na de verandering van het winkelcentrum in een gezondheidscentrum daar blijven.

Ook andere partijen dan het CDA misten in het plan de cafetaria, die er toch al 28 jaar zit. Dit werd aangestipt door fractievoorzitter Haseena Bakhtali, die zich ook afvroeg waarom er geen andere detailhandel (kapper, bloemist) is opgenomen in het voorstel aan de Raad. Waarop Jacqueline Verbeek (ieders Belang) wees op de sociale functie van de cafetaria.

Wethouder Marieke Schouten stelde de Raad deels gerust door de aankondiging van een gesprek met de eigenares van Sabina. ,,Daarin wordt gezocht naar een plek.’’ Ook zei ze dat op de Kauwenhof de bestemming horeca rust, die de cafetaria mogelijk maakt. 

Volgens Helen Adriani-Wempe (CDA) staat Sabina juridisch sterk in deze procedure. Het amendement ‘Patatje met/A13’ werd uiteindelijk met ruime meerderheid verworpen. Het voorstel Kauwenhof kreeg steun van 27 raadsleden; Bakhtali en Verbeek waren tegen.

Parkeerruimte
Voordat de Lidl erin kwam zat Super De Boer in de Kauwenhof. De Lidl trok een ander soort publiek. Winkelend publiek uit de wijde omtrek in plaats van uit de buurt. Overvolle winkelwagentjes, veel meer laad- en losbewegingen door grotere vrachtwagens, parkeeroverlast, zwerfvuil.

Omwonenden hebben daar jarenlang over geklaagd en krijgen nu steun van de gemeente. Op de nieuwe locatie aan de Buizerdlaan is meer parkeerruimte en wordt geen overlast verwacht.

Lees ook: “Buizerdlaan in Nieuwegein op de schop: er komen 44 koopwoningen, een speeltuin, een Lidl en ruimte voor groen”

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Afbeelding
Tot vier jaar cel geëist tegen vermeende drugsdealers en brandstichters Nieuws 19 uur geleden
• De ooievaars op het nest in Park Oudegein.
De lente komt eraan: twee ooievaars op het nest in Park Oudegein Nieuws 28 feb, 15:56
• Twee op de drie samengestelde gezinnen vallen binnen enkele jaren weer uit elkaar.
(Stief)ouders opgelet: nieuw initiatief voor samengestelde gezinnen van start in Nieuwegein Nieuws 28 feb, 15:21
• De toekomstige opvanglocatie voor vluchtelingen aan de Newtonbaan in Nieuwegein.
VVD: toekomstig azc in Nieuwegein moet opvang bieden aan LHBTIQ+'ers Nieuws 28 feb, 14:37
Afbeelding
Politie Nieuwegein zoekt eigenaar van gestolen gouden ketting Nieuws 28 feb, 10:24
• Op een pleintje aan de Ringwade trof de politie het afgestoken vuurwerk aan.
Grote hoeveelheid vuurwerk afgestoken naast gevangenis in Nieuwegein 112 28 feb, 09:20
• Boekenweek 2024 in De tweede verdieping.
Boekenweek in De tweede verdieping: alles over familie Nieuws 27 feb, 12:44
• Anesthesioloog Harold Nijhuis laat de nieuwe neurostimulator zien op de plaats waar deze geïmplanteerd wordt bij het bekken.
St. Antonius Ziekenhuis plaatst nieuwste neurostimulator: 'Langer vrij van pijn' Nieuws 26 feb, 14:48