• Kinderambassadeurs, leden en vrijwilligers van Pluktuin EreBloem.
• Kinderambassadeurs, leden en vrijwilligers van Pluktuin EreBloem. Foto: Buurtvereniging EreBloem
MET VIDEO

Eetbare pluktuin in Nieuwegeinse woonwijk maakt kans op prestigieuze prijs

Nieuws 675 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Pluktuin EreBloem uit Nieuwegein maakt kans op een Appeltje van Oranje. Er zijn in totaal 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. 

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar ‘Bruggenbouwers in de Buurt’. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten.

Samenkomen
En daar past Pluktuin EreBloem goed tussen. Een verwaarloosd stuk grond omtoveren tot een eetbaar groen mini-paradijs waar buren samenkomen: dat was het begin van dit project in Nieuwegein.

“Inmiddels zijn door de tuin buren meer betrokken, kijken bewoners meer om naar alleenstaande ouderen en is er meer sociale controle op kinderen die buiten spelen”, aldus voorzitter van Buurtvereniging Erebloem Edwin Elbertse. 

Pluktuin EreBloem is een plek waar buren elkaar ontmoeten, kinderen meer over de natuur leren en alleenstaande ouderen weer onder de mensen komen. Er zijn dertig vrijwilligers. Jong en oud werken samen aan één doel: een mooie tuin en goede oogst.

Ook zijn er jaarlijks zo’n twintig activiteiten waarbij iedereen welkom is om samen te tuinieren of voor een kop koffie en een praatje. “Buren die in dezelfde straat wonen, met allemaal uiteenlopende achtergronden en levenssituaties, raken hier met elkaar in gesprek”, vertelt Elbertse.

Stemmen
Sinds 31 mei kan het publiek de winkansen van Pluktuin EreBloem vergroten door op dit project te stemmen als favoriet. Dat kan tot en met 9 juni via stem.oranjefonds.nl. De kinderambassadeurs van Pluktuin Erebloem hebben een video gemaakt waarin ze oproepen om op dit project te stemmen.

Tekst gaat verder onder de video


Er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

De prijzen worden in oktober uitgereikt door Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Autobrand op A2 tussen knooppunt Ouderijn en Nieuwegein met korte video 1 okt., 19:03
Afbeelding
Donij van Doorn zingt in de Partner Nieuws 1 okt., 16:37
Afbeelding
Recreatieve Activering-coördinator Sarah Hockers: 'Echt in elke wijk zijn er leuke dagactiviteiten' Nieuws 30 sep., 12:00
Afbeelding
Bouwgein krijgt geld van school voor buitenspeelkeuken Nieuws 30 sep., 10:18
Afbeelding
Twee geparkeerde auto's compleet uitgebrand 112 30 sep., 08:43
Afbeelding
Dodelijk ongeval bij City Plaza, verdachte aangehouden UPDATE 29 sep., 14:27
Afbeelding
UMC Utrecht en NU'91 geschokt na schietpartij Erasmus MC Nieuws 29 sep., 12:56
Afbeelding
Schaapskudde Nieuwegein getroffen door Blauwtong: ''Eentje vond ik dood aan in de weide'' Nieuws 29 sep., 10:25