• Uitgever Bram Bakker (links) en schrijver Martin Koot brengen met Boreling kwetsbare thema's naar voren.
• Uitgever Bram Bakker (links) en schrijver Martin Koot brengen met Boreling kwetsbare thema's naar voren. Foto: Louise Mastenbroek

Nieuwegeiner Martin Koot schrijft ‘anti-wegkijkboek’ over seksueel misbruik

Nieuws 807 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Boreling, het debuutboek van schrijver Martin Koot, werd zaterdag gepresenteerd op buurtplein de Componist. De vele aanwezigen genoten - soms ademloos en zichtbaar geëmotioneerd - van de bijzondere, persoonlijke verhalen en muziek met een boodschap.

Echo’s van een gebroken jeugd is de ondertitel van het boek; het levensverhaal van Martin. Martin vertelt dat hij is gaan schrijven op uitdaging van zijn dochter. ‘Dat is goed voor je’, had ze hem gezegd.

Seksueel misbruik in jeugd

Toen is hij ervoor gaan zitten en dacht: “Misschien aardig iets te schrijven over mijn jeugd, waarin seksueel misbruik een rol heeft gespeeld. Meer met de gedachte; dan documenteer ik dat en leg ik dat vast voor mijn kinderen.” Gaandeweg ontstond het idee voor een boek, vertelt Martin. “Enkele mensen hadden wat passages gelezen, ze vonden het een krachtig verhaal. Waarachter de vraag kwam: Wat betekent dat voor wie je nu bent?”

Echtscheiding

De tweede etappe van het boek gaat over de roerige echtscheidingsperiode die Martin achter de rug heeft. Hij geeft aan dat als je schrijft over iets dat lang geleden is, dat redelijk goed te doen is. Maar dat is anders bij de complexiteit van de periode van een scheiding, waar zijn kinderen en ex-vrouw bij betrokken waren. Hij vertelt dat het voor hem ingewikkeld was om daar een uitgebalanceerd verhaal van te maken. Volgens hem gaat het om het verhaal, niet om de getuigenis. 

‘Anti-wegkijkboek’

Martin: “Eigenlijk is de scheiding op zichzelf ook niet het onderwerp. Het gaat erom wat doet het met mij? Het gaat terug naar mijn jeugd. Hoe kan misbruik gebeuren in het leven van een kind?

Hoe kan misbruik gebeuren in het leven van een kind? 

En wat betekent dat om het mee te nemen je leven in? En voor mijn kinderen? De rode draad die erin zit is: Hoe reageert de wereld om ons heen?” 

Martin vertelt dat hij er als kind alleen voor heeft gestaan. “Toen mijn kinderen het moeilijk hadden zijn er een paar mensen geweest die het echt begrepen en er voor ze zijn geweest. Maar vooral instanties, Bureau Jeugdzorg, rechtbanken; het is een verschrikking voor die kinderen. Daar heb ik me zo over verbaasd. Dat maakt dit boek ook belangrijk. We moeten naar elkaar omzien. We zijn zo ver van elkaar weggedreven. Dit is een anti-wegkijkboek.”

One book, one life

Zonder muziek geen leven voor Martin, het boek is er dan ook mee doorspekt. En niet verrassend dat de zaterdagmiddag begon met het lied ‘One book, one life’, gezongen en gespeeld door zanger en gitarist Anne Soldaat. 

Van rampspoed tot schoonheid

Daarna volgde de introductie van het boek door vriend Michiel Meijer. Hij vroeg Martin: “Wat hoop je dat iedereen die de laatste bladzijde van dit boek dichtgeslagen heeft, uit dit boek gehaald heeft?” Naast het niet meer wegkijken is dat voor Martin de liefde en schoonheid die soms in hele kleine dingen kan zitten. “Er staat behoorlijk wat rampspoed in het boek, maar het gaat ook over mooie dingen. En dat moet blijven hangen, want het leven is soms ingewikkeld, maar ook mooi”, aldus Martin.

Onder de indruk

Boreling is verschenen bij Uitgeverij Lucht. Uitgever Bram Bakker was deze middag ook aanwezig. Aan hem de vraag wat hem deed besluiten het boek uit te geven. Allereerst bleek hij onder de indruk van de professionele aanpak van Martin. Die kwam niet zelf naar hem toe, maar liet zich vertegenwoordigen door een literair agent. 

Meer aandacht

Bram: “Dat zei meteen iets over de kwaliteit van het boek, anders doet een agent dat niet.” Ook het thema van het boek sprak Bram aan. “Hij is naar voren gestapt met het onderwerp seksueel misbruik van jongens.

Hij is naar voren gestapt met het onderwerp seksueel misbruik van jongens. Daar mag meer aandacht voor komen

Martin laat de eenzaamheid van zijn jeugd zien. Hij heeft het overleefd, anderen eindigen tussen zes plankjes.” Daarnaast benoemt Bram ook het talent en vakmanschap van Martin: “Hij is een goede schrijver. Je voelt dat er urgentie is om dit uit te geven. Het moet gelezen worden.”

De middag werd muzikaal afgesloten. Jan van Piekeren zong ‘Blijf voor altijd bij me’, speciaal voor Myrjam, de vrouw met wie Martin alweer jaren heel gelukkig is.

Martin Koot
Nieuwegeiner Martin Koot (1968) is schrijver, muziekproducent en drijvende kracht achter diverse culturele evenementen in Nieuwegein. Daarnaast is hij verbonden aan onderzoeksbureau Money View, gerenommeerd voorvechter van transparantie in financiële dienstverlening. In 2024 brengt hij zijn eerste boek Boreling uit. Een biografie met persoonlijk en heftige verhalen.

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Veerpont Vrevia vaart tussen Nieuwegein en Vianen.
Veerpont tussen Nieuwegein en Vianen start binnenkort met zomerdienstregeling Nieuws 2 mei, 13:35
• Inzameling snoeihout.
RMN organiseert tweede gratis ophaalronde snoeihout in Nieuwegein Nieuws 2 mei, 11:34
• De brandweer, politie en netbeheerder Stedin zijn  ter plaatse.
Gaslek in Nieuwegeinse woonwijk, zes woningen ontruimd UPDATE 2 mei, 11:23
• Stadscentrum Nieuwegein.
Infocentrum City Nieuwegein en Duurzaamheidsloket dicht vanwege verhuizing Nieuws 2 mei, 10:57
• Plantjesmarkt bij Dorpshuis Fort Vreeswijk.
Op zoek naar kleurrijke zomerplantjes? Dan moet je dit weekend in Vreeswijk zijn Nieuws 2 mei, 10:28
• Yousry Elkashif met zijn lintje.
Nieuwegeinse Yousry kreeg een lintje en geeft daarom een feest: 'Geen woorden voor hoe blij ik ben' Nieuws 2 mei, 09:58
• Luc Demoulin, voorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis.
Voorzitter van het St. Antonius Ziekenhuis Luc Demoulin vertrekt Nieuws 2 mei, 09:26
• Eikenprocessierupsen in een nest.
De eikenprocessierups is er weer: dit doet Nieuwegein om het beestje te bestrijden Nieuws 1 mei, 16:43