• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt.
• Bij Bibliotheek aan Huis wordt er naast het bezorgen van een boek, ook een praatje gemaakt. Foto: Tesse Reversma

Bibliotheek aan Huis: Boek bezorgd? Tijd voor een kopje koffie!

Nieuws 350 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Een boek persoonlijk thuisbezorgd krijgen en tegelijkertijd een praatje maken? Het is een initiatief van de speciale boekenbezorgservice Bibliotheek aan Huis van bibliotheek De tweede verdieping.  

Met deze service kunnen mensen die zelf niet naar de bieb kunnen komen, blijven lezen en tegelijkertijd een gesprekje voeren met een vrijwilliger.

Leefwereld vergroten

“Het gaat verder dan alleen een boekenbezorgservice”, vertelt Edgar Nollen, coördinator frontoffice van de bibliotheek in Nieuwegein. De service houdt in dat een vrijwilliger de boeken persoonlijk bij de klant thuis bezorgt. “Op deze manier proberen we de leefwereld van de thuisblijvende klanten te vergroten. Zo kunnen zij blijven lezen én hebben ze een gezellig moment met een vrijwilliger. Er wordt een praatje gemaakt over zijn of haar (klein)kinderen, voetbal of het nieuws.”

Te spannend

Volgens Edgar gaat het niet alleen om klanten die slecht ter been zijn, maar ook mensen die het te ingewikkeld vinden om naar de bibliotheek te komen. “Het is niet alleen de mobiliteit, maar sommige klanten vinden het ook spannend om naar de bibliotheek te komen en een boek te lenen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze niet snappen hoe het hier werkt.” 

Niet alleen ouderen

Edgar benadrukt dat het niet alleen gaat om de oudere generatie. Zo zijn er ook jongere klanten die wegens omstandigheden voor een bepaalde periode niet naar de bibliotheek kunnen komen. “We hebben een keer een klant gehad die een operatie had ondergaan. Hij kon weken zijn huis niet uit. Bij hem is ook een vrijwilliger langsgekomen om boeken langs te brengen.” 

Enthousiast over initiatief

Volgens Edgar zien hij en zijn collega’s steeds meer vergrijzing en eenzaamheid om hen heen. Samen met andere instanties is Edgar in gesprek over de service. “Ik merk dat veel welzijnsorganisaties in Nieuwegein enthousiast reageren op het initiatief. Zo geven welzijnscoaches aan dat het thema eenzaamheid een steeds groter probleem wordt.

‘Alleen gezellig op de koffie’

Als bibliotheek denken wij graag mee over hoe we hierbij kunnen helpen. Bibliotheek aan Huis is hier een goed voorbeeld van.” Juist de gelijkwaardigheid van deze service werkt goed volgens Edgar. “Thuis is een veilige plek en de vrijwilliger komt niet langs voor (medische) hulp, maar alleen gezellig op de koffie. Dit maakt het voor de thuisblijvende klant een stuk laagdrempeliger.”

Twee vliegen in één klap

Sinds januari draait Bibliotheek aan Huis geheel op vrijwilligers. “Juist door met vrijwilligers te werken pak je twee vliegen in één klap”, vertelt Edgar. “De vrijwilligers die bij ons werken zijn natuurlijk leesfanaten, maar zijn ook op zoek naar menselijk contact. Op deze manier helpen we de klant, maar ook de vrijwilliger.”

Match tussen klant en vrijwilliger

Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de juiste matches tussen klanten en vrijwilligers. “We gaan op zoek naar overeenkomsten in karakter, maar ook (lees)interesses.” De vrijwilliger mag daarnaast meedenken met het uitkiezen en adviseren van boeken voor de klant. “Ook zorgen we ervoor dat de vrijwilliger genoeg vrijheid krijgt om een afspraak met de klant te maken. Daarnaast nemen de vrijwilligers ruim de tijd om langs te gaan.”

Signalerende functie

Edgar legt uit dat de vrijwilligers ook een signalerende functie hebben. “Wij proberen de vrijwilligers mee te geven om een oogje in het zeil te houden. Zonder meteen als hulpverlener op te treden, maar dat ze wel hulp kunnen inschakelen wanneer dit nodig is.” Zo kan er bijvoorbeeld worden gelet op bepaalde signalen. In de toekomst wil Edgar hier serieuzer op gaan in zetten. “Zodra het klantenbestand van de bezorgservice grotere vormen aan gaat nemen, wil ik hier zeker verder mee aan de slag.”

Inschrijven

Alle klanten van de bibliotheek De tweede verdieping kunnen gebruikmaken van Bibliotheek aan Huis. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Nieuwe klanten kunnen een abonnement afsluiten en hebben hiermee gelijk recht op de bezorgservice. 

Nieuwe of bestaande klanten kunnen een mailtje sturen naar klantenservice@detweedeverdieping.nu of bellen naar 030-6045834 op doordeweekse dagen tussen 12.00 en 20.00 uur.

Isabelle Poot

Isabelle Poot is journalist van Het Kontakt - De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Guido Bamberg, afbeelding ter illustratie.
Nieuwegeinse wethouder Guido Bamberg tijdelijk vervangen vanwege fietsongeluk Nieuws 21 uur geleden
• Enkele spelers van Boys Won't Be Boys samen met wethouder Marieke Schouten.
Drukte bij opening eerste Regenboogcafé Nieuwegein Nieuws 21 mei, 12:49
• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 21 mei, 11:50
• JSV tegen IJFC.
JSV viert overwinning op buurtgenoten IJFC Sport 21 mei, 11:06
• E- en D-groep Aquarijn.
Twee keer goud voor Aquarijn bij laatste circuitwedstrijd Amsterdam Sport 21 mei, 10:42
• Tattoo-catwalk bij Museumwerf Vreeswijk 2023.
Tweede tattoo-catwalk in Vreeswijk: modellen gezocht Nieuws 21 mei, 10:21
• Matthijs Bouwman.
Matthijs Bouwman nieuwe directeur theater DE KOM Nieuws 21 mei, 09:55
• De beschadigde auto van de bestuurder.
Bestuurder rijdt tegen geparkeerde auto aan 112 21 mei, 09:45