• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel. Foto: Ricardo Smit

‘Nieuwegein moet betaalbaar blijven’

Nieuws 1.039 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Zorgen voor betaalbare woningen in Nieuwegein. Dat is een van de doelstellingen bij de woningbouw van Nieuwegein de komende jaren.

Wethouder Marieke Schouten is portefeuillehoudster Wonen in het Nieuwegeinse college van B&W en gaf maandag een toelichting op het Omgevingsprogramma Wonen, de woningbouwmonitor en Groei van de Stad.

In balans blijven

Zij deed dat samen met Christel van Wijk, adviseur Wonen bij de gemeente Nieuwegein. Wie naar het Stadshuis van Nieuwegein rijdt ziet dat City behoorlijk de hoogte ingaat. Toch wil Schouten dat de grote woontorens niet ‘ongebreideld’ groeien. Het moet in balans blijven. Groei, maar niet te snel en te massaal, geheel conform de opheffing van de ‘Pas op de plaats’, die Nieuwegein op slot hield. 

Van Cityplaza tot Henkel

Sinds de Pas op de plaats in juni 2023 is opgeheven wordt er weer gebouwd en groeit de stad weer. Tussen 2022 en 2030 worden er 5100 woningen gebouwd, waarvan er in 2022 en 2023 al 737 zijn opgeleverd. Grote bouwlocaties zijn Cityplaza en Rijnhuizen. Het terrein van het Antonius en Henkel/Ecolab zijn daar plotseling bijgekomen. 

“Dat was iets wat ik twee jaar geleden nog niet wist,” zegt Schouten met een lichte glundering op haar gezicht. “Dat zijn onverwachte kansen.” Minder onverwacht is de A12-zone, maar dat project ligt buiten het gisteren besproken gedeelte. 

Spannende gesprekken

Schouten en Van Wijk willen Nieuwegein betaalbaar houden. Noemt de wethouder een bedrag van 260.000 tot 275.000 euro per nieuwbouwwoning; haar adviseur wil nog wel wat lager gaan, 210.000. In die prijsklasse worden er 200 woningen in Nieuwegein gebouwd, vooral appartementen. 

“Landelijk wordt 390.000 betaalbaar genoemd”, zegt Schouten, “Maar dat vinden wij echt te duur.” Om dat te bereiken zijn er intensieve gesprekken nodig met ontwikkelaars, want dat zijn degenen die de prijzen en de woningtypes bepalen. Schouten: “Het zijn spannende gesprekken, maar we denken dat dit kan.”

‘Sociale huur hard nodig’

Een instrument van de gemeente dat de afgelopen twee jaar zijn waarde heeft bewezen is de vereveningsverordening. De vereveningsverordening geldt voor sociale huur en lage middenhuur. De gemeente wil minimaal 30 procent sociale huurwoningen en 12 procent lage middenhuurwoningen in Nieuwegein. Met de verordening kan ieder bouwplan bijdragen aan het gewenste aandeel goedkope huurwoningen in Nieuwegein. Op dit moment heeft Nieuwegein 29 procent sociale huur, maar één procentpunt onder het gewenste aandeel. “Belangrijk”, signaleert Schouten. “Want in de regionale woningmarkt is sociale huur hard nodig.”

150 flexwoningen

Behalve op betaalbaarheid zet Nieuwegein stevig in op kwaliteit, leefbaarheid en sociale veiligheid. De komende jaren kan Nieuwegein 150 flexwoningen verwachten, waarvoor Schouten en Van Wijk locaties gaan zoeken. “Ja”, zegt de wethouder over het totaalbeeld wonen in Nieuwegein: “Het is ambitieus.” Van Wijk: “Maar dat moet het ook zijn.”

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Guido Bamberg, afbeelding ter illustratie.
Nieuwegeinse wethouder Guido Bamberg tijdelijk vervangen vanwege fietsongeluk Nieuws 21 uur geleden
• Enkele spelers van Boys Won't Be Boys samen met wethouder Marieke Schouten.
Drukte bij opening eerste Regenboogcafé Nieuwegein Nieuws 21 mei, 12:49
• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 21 mei, 11:50
• JSV tegen IJFC.
JSV viert overwinning op buurtgenoten IJFC Sport 21 mei, 11:06
• E- en D-groep Aquarijn.
Twee keer goud voor Aquarijn bij laatste circuitwedstrijd Amsterdam Sport 21 mei, 10:42
• Tattoo-catwalk bij Museumwerf Vreeswijk 2023.
Tweede tattoo-catwalk in Vreeswijk: modellen gezocht Nieuws 21 mei, 10:21
• Matthijs Bouwman.
Matthijs Bouwman nieuwe directeur theater DE KOM Nieuws 21 mei, 09:55
• De beschadigde auto van de bestuurder.
Bestuurder rijdt tegen geparkeerde auto aan 112 21 mei, 09:45