• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen. Foto: Marianne v/d Werken

School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN

Nieuws 379 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De basisschool ‘t Hof van Rhijnhuysen in de nieuwbouwwijk Rijnhuizen komt naar alle waarschijnlijkheid bij het huidige MHCN-terrein (de hockeyvelden). Iedereen is het ermee eens, maar gestemd is er nog niet. Dit gebeurt op 20 juni.

Dat is duidelijk na de Avond voor de Stad over dit onderwerp afgelopen donderdag. Alle aanwezige partijen (GroenLinks, VVD, PvdA, VSP, D66, Lokale Vernieuwing, CDA, Christen Unie en De Unie) spraken zich uit voor de door het college van B&W voorgestelde locatie. Enigszins merkwaardig was dat tijdens de hele dialoog over het onderwerp door niemand van de aanwezigen ook maar één keer de exacte plek van de school genoemd is. Voor de kijker naar de stream was het gissen: ‘een plek ergens bij het fort’. 

Verhuizing MHCN

Het MHCN-terrein dus, weten we uit de gemeentelijke stukken. Op de planning staat dat de hockeyclub in augustus verhuist naar de nieuwe locatie op Sportpark Parkhout. Ondanks veel kritiek vanuit de Nieuwegeinse gemeenteraad werd 2,5 miljoen euro vrijgemaakt voor het verplaatsen van MHCN.

Autovrij en fietsvriendelijk

Behalve een school is er ook ruimte voor eerstelijnszorg (huisarts, tandarts, et cetera). Wethouder Guido Bamberg (onderwijs) wil de wijk zoveel mogelijk autovrij en fietsvriendelijk maken. De circa 400 kinderen van de nieuwe school zullen zich vooral gaan voortbewegen door fietsstraten. Alleen het restaurant in het fort zal met de auto bereikbaar blijven. Hoe een en ander te rijmen is, is een puzzel die Bamberg nog moet leggen. “Wij gaan het verkeer fatsoenlijk regelen,” aldus de wethouder.

Netcongestie

Een ander heikel punt dat door raadslid Anastasia van der Lugt (VVD) werd gesignaleerd stopte de wethouder in de kast met later op te lossen kwesties: de netcongestie. Het is hier de laatste weken in de media vaak over gegaan en ook Nieuwegein zal hier niet helemaal aan kunnen ontkomen. Van der Lugt vindt hier grote risico’s aan kleven. Zij voorzag zelfs vertraging voor de nieuwe school. Bamberg: “Het gaat nu om de locatiekeuze. Die heeft niet zoveel met netcongestie te maken”. 

Netcongestie is een tekort aan stroom op het elektriciteitsnet of juist een teveel ervan. Het wordt veroorzaakt door de groei van Nederland in inwoners en bedrijven, maar ook door de digitalisering, de levering van stroom door zonnepanelen en windmolens aan het net.

Geen grootverbruikers van water

De andere donkere wolk die recentelijk vaak opdoemt bij projecten, nieuwbouwplannen en ambities is het drinkwatertekort, maar dat bleef donderdagavond buiten beschouwing. Basisschoolleerlingen zijn ook geen grootverbruikers van water. En, zoals wethouder Marieke Schouten eerder deze week aangaf tijdens de presentatie van de diverse woonplannen in Nieuwegein, in alle nieuwbouw worden wc’s standaard uitgerust met twee knoppen. “Dit bespaart echt heel veel liters water”, zei de wethouder toen.

De Avond voor de Stad van donderdag was een dialoogsessie waarin formeel nog niet is gestemd. De trend is echter duidelijk en zal in de raadsvergadering van 20 juni bestendigd worden. 

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• 'The Wink' tijdens de finale van 'Battle of the Bands' in het Fulcotheater in IJsselstein.
Nieuwegeinse band 'The Wink' wint finale van 'Battle of the Bands' in IJsselstein Nieuws 11 uur geleden
• Vrijwilliger Trude van Mil werkt met veel plezier in kringloopwinkel De Schatkist op Cityplaza.
'Schatzoeken' in nieuwe kringloopwinkel op Cityplaza in Nieuwegein Nieuws 5 mei, 09:29
• Stille tocht naar het monument aan de Nedereindseweg.
Dodenherdenking in Nieuwegein in beeld FOTOREPORTAGE 4 mei, 22:21
• Foto-expositie 'In balans' van Fotogein.
Thema jaarlijkse foto-expositie Fotogein is 'In balans' Nieuws 3 mei, 15:22
• Leidsche Rijntunnel.
Grote kans op file A2 door werkzaamheden Leidsche Rijntunnel Nieuws 3 mei, 15:11
• Terug naar de jaren 70 met ABBA Fever.
Drie dagen lang feest met IJsselstein Live Nieuws 3 mei, 10:42
• Veerpont Vrevia vaart tussen Nieuwegein en Vianen.
Veerpont tussen Nieuwegein en Vianen start binnenkort met zomerdienstregeling Nieuws 2 mei, 13:35
• Inzameling snoeihout.
RMN organiseert tweede gratis ophaalronde snoeihout in Nieuwegein Nieuws 2 mei, 11:34