• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks. Foto: Fototeam KenM
VIDEO

Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje

Nieuws 2.791 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Oranjebitter, gebakjes met de Nederlandse vlag en zelfs iemand met een rood-wit-blauwe strik in het haar. In de raadszaal van het stadhuis in Nieuwegein vond vrijdag de jaarlijkse lintjesregen plaats.

Een extra bijzondere lintjesregen dit jaar, want die vond sinds de coronaperiode voor het eerst weer plaats op het stadhuis. Acht Nieuwegeiners werden dit jaar onderscheiden.

Het was voor burgemeester Marijke van Beukering de eerste keer dat ze gedecoreerden mocht toespreken en het lintje mocht opspelden. “Het is een hele eer”, aldus Van Beukering.

Jan Koot

Als eerste werd de verontwaardigde Jan Koot naar voren geroepen. “Ik dacht dat we boodschappen gingen doen", vertelt hij lachend. Koot is al vele jaren zeer actief als vrijwilliger in de voetbalwereld. In 1955 begon hij in Utrecht als jeugdlid bij de voetbalclub die toen nog Velox heette, en sinds 1975 heeft hij zich altijd ingezet voor de club. Voor zijn meer dan 40 jaar vrijwilligerswerk werd hij door de burgemeester benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Joke van Oort 

“U wordt als liefdevol en warm mens gezien”, vertelt Van Beukering als Joke van Oort tegenover haar staat. Sinds 1997 is Van Oort al actief vrijwilliger bij het Leger des Heils. Naast haar inzet onderhield ze betekenisvol contact met leden en betrokkenen door ze te bellen of op haar fiets langs te gaan en een luisterend oor te bieden. Hiervoor ontving zij een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Meneer en mevrouw Jafar 

Samen ontvingen Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks allebei een benoeming tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Beiden zetten zij zich al vele jaren in voor de vereniging Admadiyya Anjuman Isha’t Islam, de moskee in Utrecht. Daarnaast zet het stel zich al vele jaren in voor Stichting ASHA, een vrijwilligersorganisatie voor Surinaamse Hindoestanen in Utrecht. 

Jaap van Zoest

Als vijfde gedecoreerde werd Jaap van Zoest naar voren geroepen. Van Zoest zich meer dan veertig jaar ingezet voor verschillende maatschappelijke organisaties, zoals Wereldkinderen en Slachtofferhulp. In 2019 werd hij vrijwilliger bij Proxima Terminale Zorg en vorig jaar sloot hij zich ook nog aan bij de net opgerichte Stichting Levensportret. Van Zoest ontving een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jolanda Romijn

Met een oranje blouse stond Jolanda Romijn tegenover de burgemeester. “Ik werd vanochtend door de wijkagent -waarmee ze vaak samenwerkt- met loeiende sirenes opgehaald”, vertelt ze. In haar werk als onderwijsassistent en pedagogisch medewerker heeft Romijn de levens van veel kinderen geraakt en wordt hiervoor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Romijn heeft in het onderwijs (onder andere) veel kinderen met een beperking op mooie wijze kunnen ondersteunen. 

Steven Nieberg

Een bijzondere onderscheiding voor Steven Nieberg: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Nieberg is vooral actief in de roeisport. Zo werd hij lid van roeivereniging Viking en belangrijk deel van de organisatie van internationale roeiwedstrijd de Koninklijke Holland Beker als wedstrijdleider en jurylid. Later werd hij voorzitter van de landelijke kamprechters-commissie en was daarmee jarenlang hét boegbeeld van de Nederlandse roeiofficials. Ook voor het para-roeien zette hij zich intensief in, met als kroon zijn rol als kampenrechter tijdens de Paralympics in Rio de Janeiro in 2016. Daarnaast bestuurde meneer Nieberg onder andere de eerste Montessorischool van Nieuwegein. “Ik ben overdonderd en vereerd. Vanmiddag gaan we een feestje vieren in de molen waar ik vrijwillig molenaar ben.”

Yousry El Kashif

Ook El Kashif werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is onder andere actief als vrijwilliger bij de vereniging van Arabische Vrouwen in Nederland. Als voorzitter van de stichting Dalili publiceert hij dagelijks nieuws dat Nederlanders van buitenlandse afkomst helpt om te integreren in de samenleving. Daarnaast zet hij zijn brede kennis als journalist voor in Vereniging Maghreb. Sinds 2004 is hij ook nog voorzitter van de Algemene Vereniging van Egyptenaren in Nederland. Na afloop vertelt hij geen woorden te hebben voor het krijgen van de onderscheiding. “Ik heb dag en nacht gewerkt. Het is fijn om hiervoor beloond te worden door middel van een lintje. Echt een compliment.”

Isabelle Poot

Isabelle Poot is journalist van Het Kontakt - De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• 'The Wink' tijdens de finale van 'Battle of the Bands' in het Fulcotheater in IJsselstein.
Nieuwegeinse band 'The Wink' wint finale van 'Battle of the Bands' in IJsselstein Nieuws 13 uur geleden
• Vrijwilliger Trude van Mil werkt met veel plezier in kringloopwinkel De Schatkist op Cityplaza.
'Schatzoeken' in nieuwe kringloopwinkel op Cityplaza in Nieuwegein Nieuws 5 mei, 09:29
• Stille tocht naar het monument aan de Nedereindseweg.
Dodenherdenking in Nieuwegein in beeld FOTOREPORTAGE 4 mei, 22:21
• Foto-expositie 'In balans' van Fotogein.
Thema jaarlijkse foto-expositie Fotogein is 'In balans' Nieuws 3 mei, 15:22
• Leidsche Rijntunnel.
Grote kans op file A2 door werkzaamheden Leidsche Rijntunnel Nieuws 3 mei, 15:11
• Terug naar de jaren 70 met ABBA Fever.
Drie dagen lang feest met IJsselstein Live Nieuws 3 mei, 10:42
• Veerpont Vrevia vaart tussen Nieuwegein en Vianen.
Veerpont tussen Nieuwegein en Vianen start binnenkort met zomerdienstregeling Nieuws 2 mei, 13:35
• Inzameling snoeihout.
RMN organiseert tweede gratis ophaalronde snoeihout in Nieuwegein Nieuws 2 mei, 11:34