<p>Het laadruim van Zandschip Christina werd verplaatst. Het is nu een doorgang tussen het bezoekerscentrum en de expositieruimte van Museumwerf Vreeswijk.</p>

Het laadruim van Zandschip Christina werd verplaatst. Het is nu een doorgang tussen het bezoekerscentrum en de expositieruimte van Museumwerf Vreeswijk.

(Foto: Aangeleverd)

Laadruim Zandschip Christina is nu doorgang bij Museumwerf Vreeswijk

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het laadruim van Zandschip Christina is nu een doorgang tussen het bezoekerscentrum en de expositieruimte van Museumwerf Vreeswijk. Deze zomer werd de boeg van het opgeknipte schip al naast de ingang van het terrein geplaatst.


Schippersdochter Eef van Drommelen - Van Dijk was bij de verplaatsing van het ruim aanwezig - evenals haar schoonzus Jopie van Dijk en hun neef Arie Hoogendoorn. Geholpen door medewerkers van de Museumwerf betraden zij als eerste de nieuwe doorgang, ook wel de ‘Christina-corridor’ genoemd. 

Emotioneel moment

De Christina was een zandschip dat eigendom was van de familie Van Dijk. Daarom was de verplaatsing van het ruim voor Eef een emotioneel moment. Er kwamen vele herinneringen aan haar vaders schip naar boven. 

De komende tijd wordt het scheepsruim verder opgeknapt en deels gerestaureerd. Bovendien wordt het ruim voorzien van attributen die verwijzen naar de zandwinning. 

In drieën gezaagd

Een aantal jaren terug werd Zandschip Christina geschonken aan de Museumwerf Vreeswijk. Daarmee keerde het schip terug naar zijn oude thuishaven. De werf wilde het verwaarloosde zandschip restaureren en inrichten als tentoonstellingsschip. Dit bleek echter niet haalbaar te zijn. 

De vraag drong zich op wat er dan met het schip moest gebeuren. Sloop was geen optie, want de Christina is in cultuurhistorisch opzicht belangrijk. Het schip herinnert namelijk aan Vreeswijkse zandwinning.

De Museumwerf wilde de Christina behouden, maar het schip moest daarvoor wel in drieën worden gezaagd. Kop, kont en ruim werden van elkaar gescheiden.

Verhalenboot

Inmiddels liggen de scheepskop en het ruim hun plek. Het losse achterschip wordt als laatste aangepakt. Voorzien van een klein overdekt verblijf wordt dit de ‘verhalenboot’ waar bezoekers kennis kunnen maken met de Vreeswijkse zandwinning en de familie Van Dijk. 

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten