<p>Gemiddeld genomen worden met deze methode vijf opnamedagen per persoon bespaard. </p>

Gemiddeld genomen worden met deze methode vijf opnamedagen per persoon bespaard.

Foto: stockfoto (123RF.com)

Coronabehandeling op afstand bespaarde St. Antonius Ziekenhuis al 2250 opnamedagen

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Een app om coronapatiënten thuis te monitoren heeft het St. Antonius Ziekenhuis het afgelopen anderhalf jaar 2250 opnamedagen bespaard. De bedden die daardoor vrijgespeeld worden, kunnen weer voor andere patiënten gebruikt worden. Andere ziekenhuizen hebben de werkwijze inmiddels overgenomen. Dat schrijft RTV Utrecht.


Het St. Antonius was anderhalf jaar geleden het eerste ziekenhuis dat begon met deze methode. Het idee ontstond bij twee coassistenten die een patiënt thuis meer in de gaten wilden houden. Het ziekenhuis kwam al snel tot de conclusie dat er voor veel patiënten behoefte is aan extra toezicht op afstand.

Luscii
Het ziekenhuis zag hiermee ook een oplossing voor het enorme beddentekort in de eerste coronagolf. Want veel coronapatiënten lagen na hun herstel nog dagen in het ziekenhuis omdat ze bijvoorbeeld zuurstof nodig hadden. Wat nou als mensen dat thuis kunnen doen, terwijl ze op afstand worden begeleid?

Het idee was in tweeënhalve week omgezet in een programma in de gezondheidsapp Luscii. Al snel konden de eerste patiënten dankzij de app thuis begeleid worden. Gemiddeld genomen worden met deze methode vijf opnamedagen per persoon bespaard. Voor het St. Antonius zijn dat al 1500 opnamedagen in een jaar.

Zuurstof
Het idee is simpel. Elke patiënt krijgt een persoonlijk behandelplan en saturatiemeter mee naar huis, en als het nodig is zuurstof. Elke dag voeren ze in de app in wat hun temperatuur en zuurstofgehalte is en hoe het gaat met bijvoorbeeld kortademigheid en hoesten.

Die gegevens worden op afstand gecontroleerd door het thuismonitorteam van het St. Antonius. Zij beoordelen of alles goed gaat en of de behandeling wellicht aangepast moet worden.  

Terugvallen zijn uitzonderlijk
Volgens het Antonius gebeurt het zelden dat patiënten toch weer moeten worden opgenomen. Terugvallen zijn uitzonderlijk. In die gevallen kan het voorkomen dat een patiënt terug moet naar het ziekenhuis, maar dat zou bij niet meer dan 10 procent van de gevallen voorkomen.

Alleen patiënten waarbij het weer de goede kant opgaat, komen in aanmerking voor de thuisbehandeling.  

Bron: RTV Utrecht

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier