Michel van Eijnatten en Niels Markvoort, de oprichters van Fulpra, op een elektrische vrachtfiets.
Michel van Eijnatten en Niels Markvoort, de oprichters van Fulpra, op een elektrische vrachtfiets. Foto: William Hoogteyling
met video

Elektrische vrachtfiets uit Nieuwegein rijdt rond in Europese steden: ‘We willen alle bestelbussen vervangen’

Algemeen 742 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Nieuwegeinse bedrijf Fulpra heeft onlangs met haar elektrische vrachtfiets de vierde plaats veroverd in de ‘Innovatie Top 100’ van de Kamer van Koophandel. De milieuvriendelijke vrachtfiets combineert de laadcapaciteit en betrouwbaarheid van een vrachtwagen, met de stadsvoordelen van een fiets. En met succes: er rijden al exemplaren rond in Frankrijk, Zweden en binnenkort ook in Duitsland. Wij spraken met Michel van Eijnatten, medeoprichter en -directeur van Fulpra, over deze bijzondere uitvinding. 

Waarom is deze fiets ontwikkeld?
“Om het transport in de binnensteden op alle vlakken te verbeteren. Het belangrijkste uitgangspunt is zero emission: zorgen dat het vervoersmiddel schoon is. Daarnaast is een groot probleem in al die steden de drukte, het loopt vol. Je wilt de belastende voertuigen er daarom uit halen, met name de bestelbussen. Die zorgen voor veel frustratie en overlast. Een derde punt is vitaliteit. Het is niet goed voor je bezorgers om de hele dag in een cabine te zitten en gas te geven”.

Hoe is het idee voor deze fiets ontstaan?
“Alle eer daarvoor gaat naar Niels Markvoort, mijn compagnon. Hij heeft een industrieel ontwerpbureau gehad en altijd innovatieve producten ontworpen, waaronder veel speciaal- en bakfietsen. Niels zag dat in de bakfietsenmarkt ook gekeken werd naar hoe die bakfietsen, die speciaal zijn gemaakt voor kinderen, ook commercieel ingezet kunnen worden. Dan zie je dat bakfietsen hun limieten hebben. Ze zijn namelijk niet gemaakt voor vracht. Er wordt wel vracht opgezet, maar dat houden die dingen niet. Daarom is onderzocht wat een ideaal binnenstadvoertuig zou zijn. En daaruit is de Fulpra vrachtfiets ontstaan.

Waarom is deze fiets wel geschikt om vracht te vervoeren?
Het belangrijkste is dat de lading aan de achterkant zit. Maar ook de robuustheid van de onderdelen is van belang. Eigenlijk zijn er maar twee echte fietsonderdelen: de trappers en het zadel. De elektrische vrachtfiets is een echt werkpaard. We hebben ook goed gekeken naar de aandrijving. De fiets kan makkelijk wegrijden met veel lading.”


Wat is jullie doel met de vrachtfiets?
“Alle bestelwagens in de Europese steden vervangen. De focus is Europa, omdat de steden veelal oud zijn en nooit bedacht op auto’s. De eisen om de binnensteden te ontlasten en meer leefbaar te maken, worden enorm hoog. Maar die bezorgmarkt stijgt alleen maar. We verwachten dat er veel vraag gaat komen naar een nieuw type transportmobiliteit”.

Wat voor soort vracht kan de fiets vervoeren?
“In eerste instantie is de fiets bedacht voor bezorgen. PostNL was ook onze eerste pilotpartner. Inmiddels hebben we drie modellen, om allerlei typen vracht te kunnen vervoeren door allerlei verschillende gebruikers. Er kan 350 kilo lading in.”

De fiets is als enige in Nederland door de strenge RDW-keuring gekomen.
“Er verandert heel veel in mobiliteit. Je ziet allerlei nieuwe type fietsen, stepjes, ook veel met een steeds grotere bak voorop en die worden allemaal nog gezien als een gewone fiets. Lichte remmetjes, er is geen controle op. Nieuwe type voertuigen, die had je tien jaar geleden niet. Die regelgeving is al heel oud en niet aangepast. Er gaat nieuwe regelgeving komen voor dit soort nieuwe elektrische fietsen”.

Rijdt de fiets al rond in Nederland?
“Ja, er rijden er een paar rond. Het merendeel van wat besteld is, zijn we aan het uitleveren. We hebben allemaal verschillende type afnemers. En we hebben ook al een redelijk aantal in het buitenland rond rijden: in Frankrijk en in Zweden, volgende week gaat er een naar Duitsland. In Nieuwegein rijden die van ons rond. Nog niet bij een afnemer. Dat zou kunnen. We krijgen leuke reacties als we testrondes hier doen”.

Hoe voelt het om op plek vier te staan?
“We zijn super vereerd. We hadden gehoopt op een plaats bij de top tien, dat was het uitgangspunt. Nu staan we bij de eerste vijf. Het is erkenning van waar we dag in, dag uit mee bezig zijn en dat we op de goede weg zijn. We zijn ook blij met de aandacht, we willen heel graag ons verhaal doen om te laten zien hoe je kan vervoeren met een vrachtfiets”.

Louise Mastenbroek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 13 uur geleden
• Het team van de brandweerpost Nieuwegein tilt een slachtoffer uit een voertuig tijdens de oefening.
Grote oefening met hulpdiensten in voormalig Ecolab in Nieuwegein Nieuws 17 uur geleden
• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023.
'Heel Vreeswijk Bakt' op Koningsdag: wie wordt de meesterbakker? Nieuws 24 apr, 11:29
• Foto ter illustratie.
Televisieserie 'Tot het Einde' met Nieuwegeinse vrijwilligers Nieuws 23 apr, 14:53
• Nieuwe directeur Rick de Vos voor de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg.
Willem Alexanderschool in Vreeswijk verwelkomt nieuwe directeur Nieuws 23 apr, 12:37
• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 23 apr, 09:46