<p>Wethouder Hans Adriani keert niet terug in het nieuwe college.</p>

Wethouder Hans Adriani keert niet terug in het nieuwe college.

(Foto: RTV Utrecht.)

‘Tot ziens stadshuis!’ Wethouder Hans Adriani neemt na tien jaar afscheid van Nieuwegeinse politiek

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • “Ik heb wel een oude kop gekregen”, concludeert Hans Adriani als hij de zojuist gemaakte portretfoto bekijkt. Tien jaar heeft hij zich naar eigen zeggen voor 120 procent ingezet als wethouder voor Nieuwegein, zo schrijft RTV Utrecht. Terwijl hij vóór de verkiezingen nog vol overtuiging als wethouderskandidaat op de lijst van de PvdA stond, besloot hij onlangs: het is genoeg geweest. “Als je er niet vol voor kunt gaan, kan beter iemand anders het doen.”


Wie Adriani vraagt naar zijn werk als wethouder krijgt een bevlogen verhaal over de tot woonwijk getransformeerde kantorenwijk Rijnhuizen – zijn grote trots – en de uitdagende opdracht om als gemeente de jeugdzorg over te nemen van het Rijk. Daarover later meer. Steeds weer klinkt alleen ook de last door die de baan met zich meebrengt. 

‘Wethouderen’, zoals hij het uitoefenen van het ambt noemt, betekent namelijk veel ballen tegelijk in de lucht houden. En dat wil en kan hij niet nog vier jaar. “Het is misschien wel het mooiste wat ik ooit heb gedaan, maar ook iets waar je elke dag voor 120 procent voor moet gaan. Na de verkiezingen merkte ik dat de energie die daarvoor nodig is, niet altijd meer aanwezig is.” 

“Als ik zaterdagochtend naar de Albert Heijn ga, ben ik al drie keer aangesproken voordat ik mijn karretje gepakt heb”

“Je bent het 24/7”, verduidelijkt hij. “Als ik zaterdagochtend naar de Albert Heijn ga, ben ik al drie keer aangesproken voordat ik mijn karretje gepakt heb. Het zijn bovendien lange dagen. Het begint ‘s ochtends vroeg en bijna iedere avond ben je wel tot 23.00 uur bezig en dan zit de mailbox ook nog vol. Het is aanpoten en altijd alert zijn.”

Of hij vóór de verkiezingen ook al twijfelde? “Nee”, luidt het antwoord. “Misschien komt dat, omdat je dan nog volop bezig bent. Tijdens de campagne, de verkiezingen en de coalitiebesprekingen word je even uit die dagelijkse routine gerukt. Toen kwam het inzicht: met hoeveel energie, passie en gedrevenheid zit ik aan tafel? Dat werd onvoldoende.”

Na het terugtrekken van Hans Adriani is Guido Bamberg de nieuwe wethouderskandidaat van de PvdA in Nieuwegein. Hij is een oude bekende in de Nieuwegeinse politiek en zat eerder al in de gemeenteraad. De onderhandelingen voor een coalitieakkoord en de vorming van het nieuwe college zijn nog in volle gang. De verwachting is dat er half juni een akkoord ligt. Tot de benoeming van het nieuwe college blijft Hans Adriani wethouder namens de PvdA.

Naast de PvdA zitten GroenLinks, de VVD en Lokale Vernieuwing aan tafel bij de onderhandelingen. Voor die partijen zijn achtereenvolgens Marieke Schouten, Ellie Eggengoor en John van Engelen wethouderskandidaat. Zij zitten stuk voor stuk nu ook al als wethouder in het college. Het is nog de vraag of er vier of vijf wethouders in het nieuwe college komen.

‘Stampvoetend raadszaal verlaten’
En dus hakte Adriani de knoop door om te stoppen en nu schieten de herinneringen door zijn hoofd. Bijvoorbeeld van die ene keer in 2016, dat hij boos wegliep tijdens een raadsvergadering. “Ik heb stampvoetend de raadszaal verlaten”, vertelt hij inmiddels oprecht lachend. “Daarna moest ik wel even in een apart georganiseerde raadsvergadering ‘mea culpa’ zeggen.”

Hoogtepunten waren er ook. “Ik heb de woningbouw uit het slop mogen trekken. Die lag op z’n gat.” Als wethouder Wonen, Bouwen en Transformeren was hij betrokken bij de transitie van een kantorenwijk naar een woonwijk in Nieuwegein. De gemeente had in Rijnhuizen geen grond, maar door te praten met eigenaren, ontwikkelaars en toekomstige bewoners, komen er uiteindelijk 2500 woningen. Met diezelfde truc hoopt de wethouder ook ruimte te vinden voor de nodige voorzieningen. 

Een bizarre tijd, noemt hij de periode waarin onder meer de jeugdzorg een taak werd van gemeenten. Dat ging gepaard met veel onzekerheden en Adriani stond aan het roer. “Vanaf 1 januari werden gemeenten geacht ‘het’ te doen, maar met kerst 2014 hadden we nog niet eens de namen en de adressen van de kinderen die in deze stad zorg kregen.” 


Hans Adriani gaat “veel missen” aan het werk als wethouder. - Foto: RTV Utrecht

Eén voordeel: Nieuwegein stond er financieel goed voor. Dat maakte dat het college de keuze kon maken een forse reserve aan te leggen voor het kopje ‘sociaal domein’. “Ondanks de bezuinigingen van het Rijk hebben we daardoor niet hoeven verschralen”, vertelt Adriani. Wel geeft hij aan dat de overgang in de jeugdzorg ging “met vallen en opstaan”.

“Ik ga heel veel missen”, besluit Adriani met weemoed. “Het is niet altijd leuk als je op zaterdagochtend drie keer wordt aangesproken voordat je je karretje hebt, maar meestal wel. In dit glazen kasteel (het stadshuis, red.) denken we dat we de werkelijkheid kennen, maar zestigduizend mensen in de stad kennen die veel beter. Ik ben blij dat ze me altijd benaderd hebben.”

Hans Adriani weet nog niet wat hij gaat doen, nadat hij afscheid genomen heeft als wethouder.

Bron: RTV Utrecht, Annermarie de Wit

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten