Afbeelding
Foto: RTV Utrecht / Annemarie de Wit
MET VIDEO

Met zelfgemaakte brug slaan inbrekers toe bij volkstuintjes Nieuwegein: ‘Ben er narrig van’

Nieuws 766 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Op een volkstuincomplex in Nieuwegein is bij tientallen schuurtjes ingebroken. Aggregaten, grasmaaiers, gereedschap: dieven hebben het allemaal meegenomen via een zelf aangelegde brug. Dat schrijft RTV Utrecht. Eigenaren balen. “Er zit gewoon handel in.”

“Kijk, ze hebben deze plank weggebroken”, vertelt Wim van der Heijden als-ie laat zien hoe de inbrekers bij zijn schuurtje binnen zijn gekomen. Het houten huisje is gemaakt van donkerbruine planken. Waar het oude slot zat, zit nu een gat met wat zaagsel.

Zijn aggregaat is gestolen. “Een dure jongen.” Hij had ‘m pas een paar jaar en gebruikt ‘m om z’n grote trots de aardbeienplanten - “die er trouwens prachtig bijstaan” – water te geven: het aggregaat zorgt voor stroom voor een pomp die water uit de sloot haalt.

In de nacht van donderdag op vrijdag sloegen inbrekers toe op het volkstuinencomplex van Ons Belang. Volgens het bestuur hebben ze zeker tachtig schuurtjes opengebroken. Bij de ingang staat een hek, maar de inbrekers hadden een brug aangelegd over de sloot rond het complex.  

“Daar ben ik wel even een nachtje narrig van geweest”, vertelt Van der Heijden. Zonder aggregaat moet hij al z’n planten met een gieter water geven. “Niet te doen.” Rijen aardbeienplanten staan er, maar ook uien, tomaten, courgettes. Een werkende tuinslang is overduidelijk onmisbaar. 


Met deze zelfgemaakte brug kwamen de dieven het complex op. - Foto: RTV Utrecht

Van der Heijden is lang niet de enige die spullen kwijt is. “Benzinepompjes, generatoren, bosmaaiers, grasmaaimachines, hamers, bijlen, zagen”, somt Jan Schrama op na de vraag wat er allemaal weg is. Hij heeft zelf ook een volkstuin en zit in de tuinverhuurcommissie.

Op de hoek laat hij zien hoe de inbrekers waarschijnlijk bij de tuinen zijn gekomen: met een zelf aangelegde brug over de sloot rond het complex. “Ze hebben een tank in het water gelegd en daarop allemaal planken.” Aan de overkant van het water is het gras nog platgedrukt.

“Er lag een heel spoor van gereedschap”, vertelt hij, “want waarschijnlijk zijn ze gestoord tijdens de klus. Ze hebben een deel meegenomen en zijn toen gevlucht.” De afgelopen dagen zag Schrama veel verdrietige eigenaren die de schade opnamen.  

Het bestuur denkt na over betere beveiliging. Schrama vraagt zich alleen hardop af of camera’s een optie zijn. Wie over het complex loopt, snapt zijn punt: het is er zo groot dat de tuinders spreken van wijken en straten – en veel mensen vooral hun directe buren kennen.

Hobby-tuinier Van der Heijden hoopt ook dat er een oplossing komt. “Ik ben bang dat ze anders over twee, drie jaar gewoon weer terugkomen. Mensen gaan toch weer spullen aanschaffen, want je kunt niet zonder. En dan komen ze opnieuw.”

Nieuwe sloten
Met een ruk slingert hij een aggregaat aan, geleend van zijn broer, die ook een tuin heeft. Op z’n schuurtje heeft hij inmiddels een ander slot gezet, al betwijfelt-ie of hij de deur voortaan nog wel op slot zal doen. Met een koevoet of schroevendraaier ben je immers zo binnen, denkt hij.

Terwijl het water over de groene, glimmende aardbeien stroomt, kijkt Van der Heijden geamuseerd toe. Tuinieren doet hij hier al 25 jaar met veel plezier en dat gaat niet zomaar veranderen. “Wat vind je van m’n tomatenplanten? Ze doen het goed, hè?”

Bron: RTV Utrecht, Annemarie de Wit

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 13 uur geleden
• Het team van de brandweerpost Nieuwegein tilt een slachtoffer uit een voertuig tijdens de oefening.
Grote oefening met hulpdiensten in voormalig Ecolab in Nieuwegein Nieuws 17 uur geleden
• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023.
'Heel Vreeswijk Bakt' op Koningsdag: wie wordt de meesterbakker? Nieuws 24 apr, 11:29
• Foto ter illustratie.
Televisieserie 'Tot het Einde' met Nieuwegeinse vrijwilligers Nieuws 23 apr, 14:53
• Nieuwe directeur Rick de Vos voor de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg.
Willem Alexanderschool in Vreeswijk verwelkomt nieuwe directeur Nieuws 23 apr, 12:37
• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57
• Foto ter illustratie.
SV Parkhout lijdt nederlaag tegen Nivo Sparta Sport 23 apr, 09:46