De groep wandelaars deelt ideeën met elkaar over recreatiemogelijkheden bij de Nedereindse Plas.
De groep wandelaars deelt ideeën met elkaar over recreatiemogelijkheden bij de Nedereindse Plas. Foto: Linda de Kort

Meedenken over recreatie bij de Nedereindse Plas

Algemeen 342 keer gelezen

NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN/UTRECHT • Een aantal inwoners uit Nieuwegein en IJsselstein wandelde zaterdag door de Nedereindse Plas om mee te denken over de recreatiemogelijkheden in het gebied. De wandeltocht werd georganiseerd door de gemeente Utrecht. 

De ideeën waren er in overvloed: bos aanplanten, duidelijkere wegbewijzering, meer prullenbakken, een natuurspeelplek en aandacht voor de biodiversiteit. Onder de leiding van Maarten van der Kuijl, programmamanager Stichtse Groenlanden bij Recreatie Midden-Nederland, liep de groep ruim een uur door het gebied. 

Onduidelijke borden
Willem de Bruin komt al dertig jaar bij de Nedereindse plas. Zijn vader heeft destijds meegeholpen met het afgraven van de plas om aan de benodigde grond te komen die werd gebruikt voor bouwprojecten. Anno 2021 loopt Willem dagelijks twee tot drie keer per dag met hond Lotje bij de plas.

Tijdens de wandeling blijkt hoeveel Willem van het gebied weet. “Staan we nu op een fiets- of wandelpad”, vraagt Willem aan zijn medewandelaars. Als niemand het antwoord weet, geeft Willem aan hoe onduidelijk de borden zijn. Hij weet het antwoord wel en zegt met een knipoog: “Het is geen fietspad”.

Ook de regels bij het uitlaten van een hond zijn niet duidelijk. “Je moet je hond aangelijnd houden. Alleen op de uitlaatplekken is het toegestaan om je hond los te laten. Alleen die borden zijn nauwelijks zichtbaar”, licht Willem toe. Projectmanager van gemeente Utrecht Clemens Kars schrijft de gemaakte opmerkingen meteen op.

Zwemverbod
De groep wandelaars geniet van de natuur rondom de Nedereindse plas. Het zwemverbod in de plas wordt als een gemis ervaren. Van de jaren ‘60 tot de jaren ‘80 is er veel verontreinigd afval in de plas gedumpt.

Hierdoor is het water te vervuild en liggen er gevaarlijke obstakels op de bodem. De gemeente Utrecht is nu al geruime tijd bezig met een inventarisatie van hoe de recreatie in het gebied wél kan worden ingevuld.

Delen
“Via de website denkmee.utrecht.nl komen heel veel ideeën binnen, maar we wilden ook inwoners die wellicht minder toegang hebben tot digitale middelen de kans geven te reageren”, licht Clemens toe. 

De hele groep is van mening dat het gebied makkelijk kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. “Maar we moeten wel samen delen. Kinderen, loslopende honden, fietsers en brommers. Alles bij elkaar is lastig en soms gewoon gevaarlijk”. Progammamanager Maarten zegt: “Misschien dat drie tegels aan de zijkanten van een pad al voldoende ruimte zou geven”.  

Vogels
Irene Schuller van Vogelwacht Nieuwegein/IJsselstein wijst op de grote vogelpopulatie bij de plas. “Als er sprake van blijkt te zijn dat bestaande heuvels al op de nominatie staan weggehaald te worden”, verzucht ze. “Juist deze dingen maken het hier heel geschikt voor de ijsvogels. Dan zou het toch jammer zijn als die heuvels weggehaald worden”.

Maarten bevestigt dit, maar zegt ook in alle eerlijkheid: “We hebben ook te maken met vergunningen, maar we nemen dit zeker mee in alle afwegingen”.

Evenementen en zonnepanelen
Ook wordt er geopperd om evenementen te organiseren in het gebied. De groep is hierover verdeeld. “Kleinschalig zou misschien wel kunnen”, zegt één deelnemer. “De ervaring leert dat evenementen en natuur niet goed samen gaan”, zegt een ander. “Bovendien draagt het geluid hier erg ver. Dus bewoners zullen hier zeker last van hebben”.

Het idee om zonnepanelen te plaatsen, kon op weinig bijval rekenen. Zeker als blijkt dat minstens de helft van het gebied hiervoor nodig is om de panelen rendabel te laten zijn. “Recreëren met zonnepanelen is niet echt uitnodigend”, merkt een deelnemer op. “Het is op dit moment ook alleen een onderwerp van studie”, verklaart Maarten.

Het is nu aan de gemeente Utrecht (in samenwerking met Nieuwegein en IJsselstein), provincie Utrecht en recreatieschap De Stichtse Groenlanden het hoofd verder te buigen over alle plannen.

Linda de Kort

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 22 uur geleden
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 23 uur geleden
• Het team van de brandweerpost Nieuwegein tilt een slachtoffer uit een voertuig tijdens de oefening.
Grote oefening met hulpdiensten in voormalig Ecolab in Nieuwegein Nieuws 25 apr, 09:00
• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023.
'Heel Vreeswijk Bakt' op Koningsdag: wie wordt de meesterbakker? Nieuws 24 apr, 11:29
• Foto ter illustratie.
Televisieserie 'Tot het Einde' met Nieuwegeinse vrijwilligers Nieuws 23 apr, 14:53
• Nieuwe directeur Rick de Vos voor de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg.
Willem Alexanderschool in Vreeswijk verwelkomt nieuwe directeur Nieuws 23 apr, 12:37
• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57