<p>In de documentaire &#39;Leven van de Wind&#39; wordt de functie van de molen in beeld gebracht.</p>

In de documentaire 'Leven van de Wind' wordt de functie van de molen in beeld gebracht.

(Foto: Louise Mastenbroek)
met video

Poldermolen Oudegein in beeld gebracht in documentaire

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Stichting Poldermolen Oudegein heeft de educatieve documentaire ‘Leven van de Wind’ uitgebracht. In het kader van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein vond de officiële première maandag plaats in theater DE KOM. In de film wordt duidelijk hoe belangrijk de functie van poldermolens was voor de waterhuishouding in Nederland.


Voorzitter van de stichting Leny Smit begint haar openingswoord met de stelling: “Wie zijn verleden kent, ziet meer keuzes voor de toekomst. Het houdt ons bij de les”. Smit legt uit dat de documentaire gericht is op alle bezoekers, maar met als speciaal doel het basisonderwijs en de eerste jaren van het voortgezet onderwijs. De film kan dienen als voorbereiding of juist afsluiting van een excursie.

 

Cultuurhistorisch monument
Daarmee is de verwachting dat er ook kan worden aangesloten bij het lesprogramma van de scholen. “De ervaring van de molenaars is dat bezoekers vaak zo druk zijn met alles in zich op te nemen, dat ze niet toe komen aan de functie van de molen in de waterbeheersing. Dat vonden we jammer”. Straks kan iedere bezoeker van de molen voor of na een bezoek bij museum Warsenhoeck, tijdens de openingsuren, de korte documentaire van nog geen vijftien minuten bekijken.

Gerrit Keunen is de geestelijk vader van de documentaire. “De molen is een cultuurhistorisch monument. Molens hebben onder invloed van de wind het land leefbaar gehouden. Het was een werktuig waarmee het land boven water werd gehouden. Anders hadden we niet hier in Nieuwegein gezeten. De molens zijn wel met pensioen, maar we houden ze als reserve voor als de stroom van de draad gaat. Dat zijn wezenlijke aspecten die we in de film laten zien”.

Jonge molenaars
In de film treden twee jonge molenaars op die zeer bewust voor het vak hebben gekozen. Ze vertellen te genieten van de wind, groenere energie bestaat niet, het buiten zijn en vooral het bezig zijn met een ambacht. Een sociaal vak met ook een duidelijke technische kant. Smit: “Het is inspirerend hun enthousiasme te zien. In de molenwereld kan je een goede boterham verdienen. Vrijwillig molenaar zijn is voor jonge mensen ook een leuke hobby, maar daar moet je nog wel wat voor doen”.

Sinds begin dit jaar kan de Oudegeinse molen aan de Doorslag echt malen. Keunen: “Maar de molen staat niet meer in het vrije veld. Er is wildgroei in hoogte van de bomen. We hebben een aanpassing moeten maken aan de windsituatie door het scheprad te versmallen. Zo steekt het minder diep in het water en wordt het lichter belast. Hoge bomen verplaatsen en flink snoeien is ook nodig. De molen geeft wat, maar stelt ook enige eisen.”

Het volgende project voor de stichting is het vormgeven en de aanleg van een minipolder vlakbij de molen. Hierin kunnen kinderen straks actief bezig zijn met waterbeheer. 

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier