<p>Opengemaakt gebruikt nestkastje.</p>

Opengemaakt gebruikt nestkastje.

(Foto: Aangeleverd)

Rijkswaterstaat plaatst vogelnestkasten langs Amsterdam-Rijnkanaal om eikenprocessierups te bestrijden

  •   keer gelezen

REGIO • Rijkswaterstaat zet - net als vorig jaar - langs het Amsterdam-Rijnkanaal, Merwedekanaal en Lekkanaal in op het ‘ecologisch bestrijden’ van de eikenprocessierups. Dit gebeurt met vogelnestkasten waar (kool)mezen kunnen broeden. Zij eten de eikenprocessierups en voeren deze aan hun jongen.


Rijkswaterstaat heeft begin vorig jaar 150 vogelnestkasten geplaatst op zeven drukke locaties langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Op die locaties kunnen relatief veel mensen last hebben van de brandharen van de eikenprocessierups.

Koolmees
Uit verschillende proeven is bekend dat met name de koolmees de eikenprocessierupsen eet en voert aan zijn jongen. De vogelnestkasten zijn in maart 2021 opgehangen. “Na het broedseizoen zijn in 51 procent van deze kasten succesvolle broedsels geweest”, zo laat Rijkswaterstaat weten. “Dit een positief resultaat, gezien de korte periode dat de kasten daar hangen”. De vogelnestkasten hebben een levensduur van 10 jaar.

Waarschuwingsborden
Rijkwaterstaat is zich ervan bewust dat het volledig voorkomen van overlast zeer lastig is en plaatst ook dit seizoen waarschuwingsborden langs de fietspaden bij het Amsterdam-Rijnkanaal waar de eikenprocessierups wordt aangetroffen. Eventueel kunnen mensen kiezen voor een andere route.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten