<p>Pluktuin EreBloem is een Nieuwegeins buurtinitiatief.</p>

Pluktuin EreBloem is een Nieuwegeins buurtinitiatief.

(Foto: Paula van Elst)

Nieuwegeinse pluktuin in de race om beste buurtproject van Nederland te worden

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Pluktuin EreBloem zit in de race voor de Gouden Pit: de prijs voor het beste buurtproject van Nederland. Het Nieuwegeinse initiatief werd eerder dit jaar al verkozen tot beste buurtproject van de provincie Utrecht. Edwin Elbertse, voorzitter van Pluktuin EreBloem, legt uit wat het initiatief inhoudt en hoe het is ontstaan.


“Pluktuin EreBloem is ongeveer anderhalf jaar geleden ontstaan vanuit een klein idee, met een groot resultaat”, zegt hij. “In Nieuwegein-Zuid lag al een tijdje een stuk gemeentegrond van ongeveer 200 m2 er een beetje troosteloos bij. Tussen wat huizen verscholen en langs de geluidswal van de tramlijn werd dit stukje groen nauwelijks onderhouden en eigenlijk alleen gebruikt als onofficieel hondenuitlaatveldje.” 

Moestuin, fruitleibomen en 120 bessenstruiken
Onder buurtbewoners ontstond toen de wens om iets met dit stuk grond te doen. “Ter bevordering van het contact onder de buren onderling, de verfraaiing van de buurt en ter educatie van de jeugd ontstond het idee om dit onooglijke stukje grond om te toveren tot een vrij toegankelijke Buurt Pluktuin met een moestuin, fruitleibomen en 120 bessenstruiken”, aldus Edwin.

“Met hulp van de gemeente Nieuwegein en verschillende fondsen en instanties is dit idee uitgegroeid tot een volwaardige tuin, waar van alles groeit en bloeit. Zowel fysiek in de vorm van planten en bomen als symbolisch in de vorm van een sterk verbeterd contact tussen de verschillende buren, van jong tot oud.”

Stemmen
De Gouden Pit wordt op 25 juni uitgereikt. Welk buurtinitiatief deze prijs wint, wordt voor 50 procent bepaald door een vakjury en voor 50 procent door online stemmers. “Het winnen van de Gouden Pit zou een fantastische bekroning zijn van het werk wat er in het afgelopen jaar verzet is”, aldus Edwin.

Hij doet dan ook een oproep om te stemmen op Pluktuin EreBloem als beste buurtinitatief van Nederland. Dat kan nog tot 23 juni via de roze stemknop op www.kernmetpit.nl

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten