Fietsomleidingsroute over het Zuidstedeviaduct in aanbouw.
Fietsomleidingsroute over het Zuidstedeviaduct in aanbouw. Foto: Fietsersbond Nieuwegein
MET VIDEO

Nieuwegeinse Fietersbond vreest valpartijen op omleidingsroute langs Doorslagzone

Algemeen 907 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De Nieuwegeinse Fietsersbond maakt zich zorgen over de toekomstige fietsomleidingsroute langs de Doorslagzone. De bond vraagt zich af hoe deze route zal uitpakken. “We zijn er nog niet gerust op.”

Begin september is de aanleg van de fietsomleidingsroute over het Zuidstedeviaduct van start gegaan. Deze voor fietsers ruim drie jaar durende omleiding gaat 3 oktober open en komt er vanwege de woningbouw in de Doorslagzone

Het tijdelijke fietspad over de Doorslagzone - die er inmiddels een jaar ligt ter vervanging van het Brugpad - wordt dan afgesloten. Fietsers moeten dan of door Park Oudegein, of over een nieuw fiets- en voetpad over het Zuidstedeviaduct rijden. 

Oude fietsroute
Komend vanaf IJsselstein kunnen fietsers bij Jacks Grillhouse de route door het (onverlichte) park pakken. Óf ze fietsen tot onder het Zuidstedeviaduct en dan met een slinger omhoog.

Aan de andere kant gaan ze weer naar beneden, en vervolgen ze hun weg ofwel langs de Doorslag, of via de Vlietwal richting Merwestein, of ze rijden verder langs de Zuidstedeweg, bijvoorbeeld richting het Oosterlichtcollege of naar Houten. 

Het oude voetpad langs de Zuidstedeweg wordt hiervoor weer omgevormd tot fietspad. Daarmee wordt een oude fietsroute van twintig jaar geleden weer hersteld.

Scheiding tussen voet- en fietspad
“We zijn niet blij met de jarenlange omleidingsroute over het Zuidstedeviaduct, die in eerste instantie veel te steil en krap was”, aldus de Nieuwegeinse Fietsersbond. “Gelukkig heeft de gemeente het ontwerp wel aangepast, zodat de bocht en helling nu aan de minimumeisen voor gewone fietsers voldoen.”

Maar, zo vraagt de fietsersbond zich af, hoe zal de route uitpakken voor lange fietsen, zoals bakfietsen, driewielers en velomobielen? En gaat de verhoogde gele rijbaanscheiding, die gepland is als scheiding tussen voet- en fietspad, niet voor ongelukken zorgen?

“Het is een zelfde (overbodige) rijbaanscheiding die nu ook op het tijdelijke fietspad te vinden is, maar gecombineerd met de krappere ruimte op het viaduct en de hellingen gevaarlijker uitpakt”, aldus de Nieuwegeinse fietsersbond.

Valpartijen
De bond heeft de gemeente Nieuwegein dringend geadviseerd die rijbaanscheiding niet aan te brengen, maar voet- en fietspad alleen door een lijn van elkaar te scheiden. “We vrezen valpartijen vanwege de grote hoeveelheid fietsers met verschillende snelheden die dagelijks deze route gebruiken, waaronder kwetsbare ouderen en kinderen.”

In de video waarin wethouder Ellie Eggengoor en omgevingsmanager Tilleke Brand over de omleidingsroutes vertellen is alleen een witte lijn op het viaduct te zien. “Hopelijk blijft het daarbij.” 


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 22 uur geleden
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 23 uur geleden
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws gisteren
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws gisteren
• Het team van de brandweerpost Nieuwegein tilt een slachtoffer uit een voertuig tijdens de oefening.
Grote oefening met hulpdiensten in voormalig Ecolab in Nieuwegein Nieuws 25 apr, 09:00
• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023.
'Heel Vreeswijk Bakt' op Koningsdag: wie wordt de meesterbakker? Nieuws 24 apr, 11:29
• Foto ter illustratie.
Televisieserie 'Tot het Einde' met Nieuwegeinse vrijwilligers Nieuws 23 apr, 14:53