<p>De Plofsluis werd door middel van 3D-projecties tot ontploffing gebracht.</p>

De Plofsluis werd door middel van 3D-projecties tot ontploffing gebracht.

(Foto: Aangeleverd)
met video

Werelderfgoedstatus wordt gevierd met virtuele show op de Plofsluis

  •   keer gelezen   Nieuws

NIEUWEGEIN • De Plofsluis is zaterdagavond door middel van een virtuele show tot ontploffing gebracht. Dit om te vieren dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie - waar de Plofsluis toe behoort - de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen. De Plofsluis in Nieuwegein is de meest unieke sluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.


De virtuele show van ongeveer vier minuten was gedurende een uur doorlopend te zien. Bezoekers konden het evenement gratis bijwonen. Door middel van 3D-projecties werd de sluis uiteindelijk tot ontploffing gebracht. Daarnaast werd er gedurende het evenement stilgestaan bij het 50-jarig bestaan van Nieuwegein.

Verhalenvertellers
Tijdens het virtuele spektakel waren verhalenvertellers aanwezig. Zij namen bezoekers mee in de militaire geschiedenis van de waterlinie: een 200 kilometer lang open landschap vol ingenieuze waterwerken en robuuste forten.  

Bezoekers leerden op deze manier het unieke verhaal kennen van verdediging met water als bondgenoot. Ook werd hen verteld over de wel heel bijzondere rol van de Plofsluis hierin. Daarnaast waren er experts aanwezig om vragen over de Plofsluis te beantwoorden.

Plofsluis
De Plofsluis is het meest markante waterwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De betonnen bakken konden worden gevuld met 40.000 ton zand en puin en waren bedoeld om bij oorlogsdreiging te exploderen waardoor het Amsterdam-Rijnkanaal kon worden afgesloten. 

Zo kon het water niet via het kanaal wegvloeien. Het is een Nederlandse uitvinding die nergens anders ter wereld voorkomt en die de vindingrijkheid op het gebied van watermanagement laat zien.

Werelderfgoedstatus
Niet alleen de Plofsluis, maar ook Fort Jutphaas en Fort Vreeswijk in Nieuwegein hebben afgelopen zomer de UNESCO-werelderfgoedstatus gekregen. 

Burgemeester Frans Backhuijs zegt hierover: "Nieuwegein is een hele moderne stad, maar op deze manier krijgen we ook nog erkenning voor de historische elementen die de stad rijk is. Ik hoop dat onze inwoners deze historie nog meer gaan waarderen dan ze al doen."

De werelderfgoedstatus van De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding op de Stelling van Amsterdam, die in 1996 al werelderfgoed werd. Samen gaan ze verder als het UNESCO-werelderfgoed de Hollandse Waterlinies.   

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten