• Het opvangschip voor vluchtelingen in het Merwedekanaal in Nieuwegein.
• Het opvangschip voor vluchtelingen in het Merwedekanaal in Nieuwegein. Foto: Ricardo Smit

Nieuwegein evalueert opvang van vluchtelingen op schip

Nieuws 1.168 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeente Nieuwegein heeft de opvang van vluchtelingen op het schip in het Merwedekanaal geëvalueerd. Zowel omwonenden als ouders van leerlingen van het Cals College, waar het schip dichtbij lag, is om hun mening gevraagd. 

Afgelopen maart kregen 290 omwonenden van de locatie van het schip een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen over hun ervaringen rond de opvang. In totaal vulden 45 omwonenden de vragenlijst in.

In dezelfde periode werden ouders en verzorgers van leerlingen van het Cals College ook uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen met deels dezelfde vragen. 142 van hen vulden de vragenlijst in.

Resultaten omwonenden
Driekwart van de omwonenden gaf aan dat zij het goed vinden dat de gemeente Nieuwegein vluchtelingenopvang biedt. 4 procent gaf aan het niet goed te vinden. Iets meer dan de helft vond het schip een goede opvanglocatie ten opzichte van 18 procent die het niet goed vond.

Meer dan de helft van de omwonenden maakte zich vooraf zorgen om de komst van het schip. In de toelichting werd onder andere genoemd dat het schip dicht bij het appartementencomplex en de school lag. Men maakte zich vooral zorgen om overlast. 

Een kwart van de ondervraagden gaf aan dat zij achteraf positiever over de vluchtelingenopvang denken. Terugkijkend heeft 86 prcent geen overlast ervaren en voelde 91 procent zich veilig.

Over het algemeen vinden omwonenden dat ze goed geïnformeerd zijn (75 procent). Het overgrote deel wil graag op de hoogte blijven van de toekomstige opvang. Ze gaven daarbij aan dat zij zich vooral zorgen maken over hoe de opvang op langere termijn eruit komt te zien (57 procent) en de toename van woningnood (50 procent).

Resultaten ouders van leerlingen van het Cals College
Van de ondervraagde ouders vindt 80 procent het goed dat de gemeente Nieuwegein vluchtelingenopvang biedt. 6 procent vindt het niet goed. 64 procent vond het schip een goede opvanglocatie ten opzichte van 17 procent, die het niet goed vond.

37 procent van de ouders maakte zich vooraf zorgen; vooral om de veiligheid van de kinderen (meisjes). 63 procent gaf aan zich geen zorgen te hebben gemaakt en noemde onder meer dat het om mensen in nood ging. Terugkijkend denkt 62 procent er nog steeds positief over, 11 procent is nog steeds negatief en 15 procent is positiever gaan denken. 

In de toelichting van de respondenten die negatief of negatiever zijn dan eerst, komt zowel overlast voor kinderen als te weinig comfort voor de vluchtelingen naar voren. De kinderen hebben minimaal overlast ervaren van de voorbereidingen (97 procent)  en tijdens het verblijf van de vluchtelingen (94 procent). 

12 procent  van de kinderen voelde zich minder veilig tijdens het verblijf van de vluchtelingen. De meerderheid (88 procent) voelde zich net zo veilig als anders en 1 procent voelde zich veiliger.

Over het algemeen vinden de ouders dat ze goed geïnformeerd zijn door school en gemeente (69 procent). Het overgrote deel wil graag op de hoogte blijven van de toekomstige opvang. Ze gaven daarbij aan dat zij zich vooral zorgen maken over hoe de opvang op langere termijn eruit komt te zien (48 procent) en het tekort aan opvangplekken (48 procent).

Asielopvangcrisis
Vanaf november 2022 tot 1 maart 2023 bood de gemeente Nieuwegein onderdak aan vluchtelingen op een schip in het Merwedekanaal aan de Vreeswijksestraatweg. Met deze opvang heeft Nieuwegein tijdelijk zijn steentje bij kunnen dragen aan het grote tekort aan opvangplekken in Nederland.

De asielopvangcrisis is voorlopig nog niet opgelost. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat er in het voorjaar weer meer asielzoekers naar Nederland komen.

Daarvoor zijn komend jaar 75.500 plaatsen nodig. Door aflopende contracten en toenemende asielzoekers verwacht het COA dat Nederland 38.000 opvang plaatsen voor asielzoekers tekortkomt. Daarmee wacht ook in 2023 een enorme opgave voor gemeenten. 

Ook de gemeente Nieuwegein zal in 2023 nieuwe opvanglocaties moeten aanbieden. Nieuwegein wil dat doen met aandacht voor de buurt, de omgeving en de vluchtelingen. De ervaringen die zijn opgehaald met de opvang op het schip wil de gemeente gebruiken bij de verkenning van nieuwe opvanglocaties.

Op donderdag 11 mei staat het onderwerp huisvesting bijzondere doelgroepen op de agenda van de Avond voor de Stad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 22 uur geleden
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 23 uur geleden
• Het team van de brandweerpost Nieuwegein tilt een slachtoffer uit een voertuig tijdens de oefening.
Grote oefening met hulpdiensten in voormalig Ecolab in Nieuwegein Nieuws 25 apr, 09:00
• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023.
'Heel Vreeswijk Bakt' op Koningsdag: wie wordt de meesterbakker? Nieuws 24 apr, 11:29
• Foto ter illustratie.
Televisieserie 'Tot het Einde' met Nieuwegeinse vrijwilligers Nieuws 23 apr, 14:53
• Nieuwe directeur Rick de Vos voor de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg.
Willem Alexanderschool in Vreeswijk verwelkomt nieuwe directeur Nieuws 23 apr, 12:37
• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57