• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: Pixabay

Nieuwegeinse drugsbaas Marcel D. moet 30 jaar de cel in

Nieuws 795 keer gelezen

ARNHEM • Nieuwegeiner Marcel D. is in hoger beroep tot 14 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol bij de liquidatie van crimineel Wout Sabee in De Meern in 2016, en een eerdere mislukte moordpoging op Sabee in 2014. Dit meldt RTV Utrecht.

De rechtbank oordeelde eerder dat er onvoldoende bewijs was dat D. opdracht had gegeven voor de moord op Sabee, maar volgens het gerechtshof in Arnhem is dat er wel degelijk. Omdat hij door de Utrechtse rechtbank eerder tot zestien jaar celstraf was veroordeeld voor het leidinggeven aan een bende die op grote schaal cocaïne smokkelde naar Engeland, moet hij nu in totaal 30 jaar uitzitten.

Versleutelde berichten
Het bewijs tegen D. komt uit versleutelde berichten die door criminelen onderling via zogenoemde PGP-telefoons werden verstuurd. Na de eerste mislukte aanslag op zijn leven legde Wout Sabee zogenoemde kluisverklaringen af bij de politie. In die gesprekken noemde hij Marcel D. als waarschijnlijke opdrachtgever. Sabee regelde vanaf 2013 drugstransporten voor de groep van D. en zou verantwoordelijk zijn gehouden voor de verdwijning van een deel van een onderschept transport.

Voldoende bewijs
Het Openbaar Ministerie was er van overtuigd dat er wel voldoende bewijs was dat de Nieuwegeiner achter de moord op Sabee zat en besloot daarom drie jaar geleden tegen het vonnis van de Utrechtse rechtbank in hoger beroep te gaan. Omdat D. door Utrechtse rechtbank al voor de drugsverdenkingen was veroordeeld, splitste de advocaat-generaal (de officier van justitie bij een hoger beroep) de zaken op tijdens het hoger beroep op.

Lagere straffen voor andere verdachten
Het gerechtshof deed ook uitspraak in het hoger beroep van andere leden van de criminele organisatie van de Nieuwegeiner. Die kregen van het hof lagere straffen dan de Utrechtse rechtbank eerder had opgelegd. Dat gebeurde onder meer, omdat de afhandeling van hun zaken te lang heeft geduurd. Celstraffen van zeven en acht jaar werden verlaagd tot vijf jaar.

Twee andere verdachten besloten zich bij aanvang van hun beroepszaak alsnog neer te leggen bij de oorspronkelijke straf. Als de verdachten het niet eens zijn met het vonnis kunnen ze in cassatie bij de Hoge Raad, de hoogste rechtsprekende instantie van ons land.

RTV Utrecht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Kleedjesmarkt aan de Nedereindseweg op Koningsdag in Nieuwegein.
Jutphaas viert Koningsdag: superlange kleedjesmarkt en muziek op Muntplein FOTO EN VIDEO 27 apr, 15:18
• Rommelmarkt op Koningsdag in Vreeswijk.
Drukte van belang op Koningsdag in Vreeswijk FOTOREPORTAGE 27 apr, 14:18
• Foto ter illustratie.
Gemeente Nieuwegein heeft (nog) geen plannen voor eigen warmtebedrijf Nieuws 26 apr, 16:09
• Foto uit de oude doos: in de mobilisatie van 1939 was de fiets nog een belangrijk vervoermiddel.
Jeugdherinneringen uit oorlog gezocht: 'Brieven, foto's of een oude radio' Nieuws 26 apr, 15:51
• De monumentale boerderij De Middenhof waarin de gemeente een seniorencomplex wil bouwen.
HKN over bouw seniorencomplex De Middenhof: 'Tast monumentale boerderij aan' Nieuws 26 apr, 15:37
• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 26 apr, 14:16
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 26 apr, 14:12
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 26 apr, 13:28