• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen. Foto: Ricardo Smit

Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek

Nieuws 1.290 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het college van Nieuwegein heeft afgelopen dinsdag besloten de noodopvang voor asielzoekers in De Beursfabriek 6 maanden langer open te houden. De crisisnoodopvang was in eerste instantie voor 30 dagen.

Door het toenemend tekort aan opvangplekken heeft het COA een dringend beroep gedaan op de gemeente Nieuwegein om de opvanglocatie langer open te houden. De noodopvang zal nu open zijn tot 18 oktober 2024. 

‘Druppel op een gloeiende plaat’

Burgemeester Marijke van Beukering: “Ik vind het schrijnend om te zien dat asielzoekers buiten moeten slapen of van hot naar her door het land worden gereden. Met de overvolle asielzoekerscentra, het sluiten van grote opvanglocaties en een verder aanzwellende asielzoekersstroom wordt het komende maanden alleen nog maar erger. Hoewel een druppel op een gloeiende plaat, ben ik blij dat wij deze mensen tijdelijk een plek en rust kunnen geven in Nieuwegein.”

In De Beursfabriek in Nieuwegein worden op dit moment worden 200 asielzoekers opgevangen. Volgens de gemeente verloopt de crisisnoodopvang tot nu toe zonder incidenten, en is het noodnummer bij overlast in de afgelopen periode niet gebeld. 

Gesprek met omwonenden

De gemeente Nieuwegein heeft op 10 april met omwonenden van de Beursfabriek gesproken over hun ervaringen met de crisisnoodopvang. “Zij gaven aan geen overlast te ervaren. Door sommige aanwezigen zijn zorgen en gevoelens van onveiligheid geuit. Er waren ook aanwezigen die aangaven dat het goed is dat we als Nieuwegein hulp bieden en meerdere aanwezigen hebben zich aangemeld als vrijwilliger.”

Het college zegt de ervaringen van omwonenden te hebben meegewogen in het besluit om de noodopvang langer open te houden.

Meer voorzieningen

Nu de locatie langer dan 30 dagen in gebruik blijft, stopt de crisisnoodopvang en wordt de opvanglocatie een noodopvang. Er zijn dan meer voorzieningen nodig om de opvanglocatie geschikt te maken voor een langere periode en de kwaliteit van de locatie voor de asielzoekers te verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan douches en toiletten in het gebouw in plaats van buiten, een recreatieruimte en een groter aanbod van activiteiten. Ook bij een noodopvang is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig en is de locatie via een telefoonnummer 24 uur per dag bereikbaar bij calamiteiten.

Gedoogbesluit

Voor de noodopvang in De Beursfabriek is een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen en beoordelen van de aanvraag door de gemeente kan maximaal acht weken duren. Om de noodopvang per 18 april te kunnen openen, heeft het college op 16 april een gedoogbesluit genomen. Daardoor hoeft de locatie niet dicht en hoeven de vluchtelingen niet verplaatst te worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Lezing KunstGein: 'Gelukzoekers in Parijs' Nieuws 30 apr, 11:49
• Wethouders Ellie Eggengoor (links) en Marieke Schouten onthullen het nieuwe logo van de Zeepfabriek.
Officiële opening verhuurlocatie Zeepfabriek: 'Stimuleren plannen voor start-ups' MET VIDEO 30 apr, 10:03
• Foto ter illustratie.
Spelen, dansen en bewegen voor kinderen met een beperking Nieuws 30 apr, 09:39
• Alleen de ruïnes van de banen herinneren nog aan het bestaan van Tennisvereniging Nieuwegein.
Uitgelicht: de 'tennisruïnes' van de Heidehal UITGELICHT 29 apr, 13:40
• De eindexamenleerlingen waren in het oranje gehuld.
Laatste schooldag op Oosterlicht College Nieuwegein in teken van Koningsdag Nieuws 29 apr, 13:22
• Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
St. Antonius gaat spoedzorg voor kinderen verplaatsen van Nieuwegein naar Utrecht Nieuws 29 apr, 11:08
• Kleedjesmarkt aan de Nedereindseweg op Koningsdag in Nieuwegein.
Jutphaas viert Koningsdag: superlange kleedjesmarkt en muziek op Muntplein FOTO EN VIDEO 27 apr, 15:18
• Rommelmarkt op Koningsdag in Vreeswijk.
Drukte van belang op Koningsdag in Vreeswijk FOTOREPORTAGE 27 apr, 14:18