• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen.
• De Beursfabriek, waar momenteel 200 asielzoekers worden opgevangen. Foto: Ricardo Smit

Nieuwegein gaat asielzoekers 6 maanden langer opvangen in De Beursfabriek

Nieuws 1.380 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het college van Nieuwegein heeft afgelopen dinsdag besloten de noodopvang voor asielzoekers in De Beursfabriek 6 maanden langer open te houden. De crisisnoodopvang was in eerste instantie voor 30 dagen.

Door het toenemend tekort aan opvangplekken heeft het COA een dringend beroep gedaan op de gemeente Nieuwegein om de opvanglocatie langer open te houden. De noodopvang zal nu open zijn tot 18 oktober 2024. 

‘Druppel op een gloeiende plaat’

Burgemeester Marijke van Beukering: “Ik vind het schrijnend om te zien dat asielzoekers buiten moeten slapen of van hot naar her door het land worden gereden. Met de overvolle asielzoekerscentra, het sluiten van grote opvanglocaties en een verder aanzwellende asielzoekersstroom wordt het komende maanden alleen nog maar erger. Hoewel een druppel op een gloeiende plaat, ben ik blij dat wij deze mensen tijdelijk een plek en rust kunnen geven in Nieuwegein.”

In De Beursfabriek in Nieuwegein worden op dit moment worden 200 asielzoekers opgevangen. Volgens de gemeente verloopt de crisisnoodopvang tot nu toe zonder incidenten, en is het noodnummer bij overlast in de afgelopen periode niet gebeld. 

Gesprek met omwonenden

De gemeente Nieuwegein heeft op 10 april met omwonenden van de Beursfabriek gesproken over hun ervaringen met de crisisnoodopvang. “Zij gaven aan geen overlast te ervaren. Door sommige aanwezigen zijn zorgen en gevoelens van onveiligheid geuit. Er waren ook aanwezigen die aangaven dat het goed is dat we als Nieuwegein hulp bieden en meerdere aanwezigen hebben zich aangemeld als vrijwilliger.”

Het college zegt de ervaringen van omwonenden te hebben meegewogen in het besluit om de noodopvang langer open te houden.

Meer voorzieningen

Nu de locatie langer dan 30 dagen in gebruik blijft, stopt de crisisnoodopvang en wordt de opvanglocatie een noodopvang. Er zijn dan meer voorzieningen nodig om de opvanglocatie geschikt te maken voor een langere periode en de kwaliteit van de locatie voor de asielzoekers te verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan douches en toiletten in het gebouw in plaats van buiten, een recreatieruimte en een groter aanbod van activiteiten. Ook bij een noodopvang is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig en is de locatie via een telefoonnummer 24 uur per dag bereikbaar bij calamiteiten.

Gedoogbesluit

Voor de noodopvang in De Beursfabriek is een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen en beoordelen van de aanvraag door de gemeente kan maximaal acht weken duren. Om de noodopvang per 18 april te kunnen openen, heeft het college op 16 april een gedoogbesluit genomen. Daardoor hoeft de locatie niet dicht en hoeven de vluchtelingen niet verplaatst te worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Guido Bamberg, afbeelding ter illustratie.
Nieuwegeinse wethouder Guido Bamberg tijdelijk vervangen vanwege fietsongeluk Nieuws 20 uur geleden
• Enkele spelers van Boys Won't Be Boys samen met wethouder Marieke Schouten.
Drukte bij opening eerste Regenboogcafé Nieuwegein Nieuws 21 mei, 12:49
• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 21 mei, 11:50
• JSV tegen IJFC.
JSV viert overwinning op buurtgenoten IJFC Sport 21 mei, 11:06
• E- en D-groep Aquarijn.
Twee keer goud voor Aquarijn bij laatste circuitwedstrijd Amsterdam Sport 21 mei, 10:42
• Tattoo-catwalk bij Museumwerf Vreeswijk 2023.
Tweede tattoo-catwalk in Vreeswijk: modellen gezocht Nieuws 21 mei, 10:21
• Matthijs Bouwman.
Matthijs Bouwman nieuwe directeur theater DE KOM Nieuws 21 mei, 09:55
• De beschadigde auto van de bestuurder.
Bestuurder rijdt tegen geparkeerde auto aan 112 21 mei, 09:45