• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd.
• Park Oudegein waarin binnenkort een evenemententerrein wordt gerealiseerd. Foto: Ricardo Smit

Kogel is door de kerk: raad kiest voor evenementen in park Oudegein

Nieuws 1.210 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De gemeenteraad is in meerderheid voor park Oudegein als locatie voor in de toekomst te houden evenementen. Dit werd donderdagavond duidelijk tijdens de maandelijkse raadsvergadering. Of daardoor een rechtszaak in de lucht hangt is onduidelijk. Door het standpunt pleegt de gemeente mogelijk contractbreuk met de familie De Geer.

De familie De Geer is als eigenaar van een deel van het landgoed buren van park Oudegein. In 1973 verkocht de familie een deel van het landgoed aan de gemeente met als voorwaarde dat de familie geen hinder zou ondervinden van activiteiten in het naburige park van de gemeente. Met mogelijk zes tot twaalf lawaaiige evenementen per jaar kan dat gezien worden als contractbreuk.

‘Geen gedoe met rechtszaken’

Verschillende partijen in de raad herinnerden wethouder John van Engelen (Lokale Vernieuwing) gisteren aan dit contract. Van Engelen zei te vertrouwen op zijn ambtenaren, de juristen onder hen. Die hebben hem verzekerd dat er niets aan de hand is. 

Na enig doorvragen ontweek Van Engelen de vragen over dit oude contract. Sevim Aksakal (CDA) wilde van hem de garantie dat de gemeente geen ‘gedoe met rechtszaken’ krijgt. Die toezegging kreeg ze van de wethouder niet. Van Engelen zei er ‘geen uitspraken over te kunnen doen.’ Met name Jacqueline Verbeek (Ieders Belang) zei de bui al te zien hangen. Ook Aoife Derriks (de Unie) maande tot voorzichtigheid. 

Geen weg

Behalve de hinder zou in het contract ook zijn vastgelegd dat er in het park geen weg mag worden aangelegd. En juist dat is iets wat bij evenementen gaat gebeuren. Al wilde wethouder Van Engelen donderdag niet ingaan op de uitvoeringsfase, maar zich richten op de locatiekeuze.

Ander standpunt

Verrassend aan de avond was de verdeeldheid die in het CDA over de kwestie was ontstaan. In wat het meest publieke onderwerp van het jaar is geworden, waarin tot nu toe 3281 burgers via een petitie tegen het evenemententerrein in park Oudegein stemden, stemden twee van de drie CDA-ers in de raad tegen het voorstel. Alsakal verklaarde dit uit de ontwikkeling van de kwestie, waarbij uitgesmeerd over de avond een veelheid aan argumenten werd aangevoerd. “We hebben heel goed geluisterd naar de inwoners”, zei ze. “Er zijn zoveel dingen veranderd dat we een ander standpunt innemen.” Deels dus.

Verdeeldheid

Ook in de VSP was verdeeldheid ontstaan: twee voor en twee tegen. Fractievoorzitter Arnold Houwer van de Senioren vertelde dat er intern lange en heftige discussies over het onderwerp zijn gevoerd. Uiteindelijk stemden 19 raadsleden voor en 14 tegen het voorstel, en is het hete hangijzer geland. 

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Guido Bamberg, afbeelding ter illustratie.
Nieuwegeinse wethouder Guido Bamberg tijdelijk vervangen vanwege fietsongeluk Nieuws 22 uur geleden
• Enkele spelers van Boys Won't Be Boys samen met wethouder Marieke Schouten.
Drukte bij opening eerste Regenboogcafé Nieuwegein Nieuws 21 mei, 12:49
• Minister Hugo de Jonge opent nieuwe fabriek van Daiwa House in Montfoort
Minister De Jonge opent productielijn flexwoningen in Montfoort Nieuws 21 mei, 11:50
• JSV tegen IJFC.
JSV viert overwinning op buurtgenoten IJFC Sport 21 mei, 11:06
• E- en D-groep Aquarijn.
Twee keer goud voor Aquarijn bij laatste circuitwedstrijd Amsterdam Sport 21 mei, 10:42
• Tattoo-catwalk bij Museumwerf Vreeswijk 2023.
Tweede tattoo-catwalk in Vreeswijk: modellen gezocht Nieuws 21 mei, 10:21
• Matthijs Bouwman.
Matthijs Bouwman nieuwe directeur theater DE KOM Nieuws 21 mei, 09:55
• De beschadigde auto van de bestuurder.
Bestuurder rijdt tegen geparkeerde auto aan 112 21 mei, 09:45