"Voor inwoners met een kleine beurs zijn de kosten van een bezoek aan de dierenarts soms een drempel om het huisdier goede medische zorg te geven", aldus de gemeente.
"Voor inwoners met een kleine beurs zijn de kosten van een bezoek aan de dierenarts soms een drempel om het huisdier goede medische zorg te geven", aldus de gemeente. Foto: stockfoto (123RF.com)

Gemeente wil baasjes met kleine beurs helpen met een dierenvoedselbank en korting op dierenarts

Algemeen 372 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het college van B&W legt de gemeenteraad het Actieprogramma Dierenwelzijn Nieuwegein 2021 voor. Met de uitvoering van dit nieuwe actieprogramma wil het college het welzijn van in het wild levende en als huisdier gehouden dieren verder verbeteren en beschermen. Daarnaast moet ook mogelijke overlast van dieren in de stad beheersbaar blijven.

“Een deel van de maatregelen voeren we al uit en zetten we voort zoals onze wettelijke opvangtaken. Maar we zien ook nieuwe kansen om het welzijn van dieren te bevorderen. Zoals het chippen van de huiskat en een dierenvoedselbank”, schrijft de gemeente in een persbericht.

Katten chippen
“Voor inwoners met een kleine beurs zijn de kosten van een bezoek aan de dierenarts soms een drempel om het huisdier goede medische zorg te geven”, aldus de gemeente. Zoals al in de gemeente Utrecht gebeurt, wil ook Nieuwegein daarom in gesprek met dierenartsen om voor bezitters van de stadspas korting te verkrijgen op een consult of behandeling bij een dierenarts. “Ook gaan we na of en onder welke voorwaarden een dierenvoedselbank in Nieuwegein mogelijk is”.

Samen met het dierenasiel wil de gemeente kijken hoe eigenaren van niet gechipte huiskatten gestimuleerd kunnen worden hun dier te laten chippen. Door katten te laten chippen en de eigenaar te registreren kan de eigenaar van een gevonden kat of hond worden gevraagd zijn dier op te komen halen uit het asiel. Hierdoor zou het aantal zwerfkatten moeten dalen. Katten hoeven niet verplicht gechipt te worden zoals dat wel geldt voor honden.

Nestreductie ganzeneieren
Ook heeft de gemeente sinds enkele jaren aandacht voor afscherming van broedende zwanen voor honden en mensen, zodat de zwanen omwonenden niet lastig kunnen vallen, maar inwoners wel kunnen genieten van natuur in de stad.

In Nieuwegein zijn er gebieden met grote populaties ganzen - onder meer bij de Galecopperzoom, De Rietput in park Oudegein en het eilandje bij de Hofweide tussen Batau-Noord en Galecop. Met de jonge ganzen trekken de ouders naar naastgelegen gebieden en zorgen voor overlast bij inwoners, sportverenigingen of ondernemers. In het voorjaar wil de gemeente daarom de ganzenpopulatie beheersbaar houden via nestreductie: eieren worden uit nesten gehaald nog voor ze zijn uitgebroed.

De gemeente wil haar wettelijke taken uitbesteden aan stichting Dierenopvangcentrum Reijerscop en Vogelopvang Utrecht. De stichting bestaat uit een dierenambulance en dierenasiel Reijerscop. Naast de opvang van katten en honden zorgt de stichting ook voor hulp en opvang van egels en schildpadden. Vogelopvang Utrecht is een opvangcentrum voor gewonde vogels uit de regio waar inwoners uit Nieuwegein ook gewonde (water)vogels naar toe brengen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 23 uur geleden
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 23 uur geleden
• Het team van de brandweerpost Nieuwegein tilt een slachtoffer uit een voertuig tijdens de oefening.
Grote oefening met hulpdiensten in voormalig Ecolab in Nieuwegein Nieuws 25 apr, 09:00
• De kraam van 'Heel Vreeswijk Bakt!' in 2023.
'Heel Vreeswijk Bakt' op Koningsdag: wie wordt de meesterbakker? Nieuws 24 apr, 11:29
• Foto ter illustratie.
Televisieserie 'Tot het Einde' met Nieuwegeinse vrijwilligers Nieuws 23 apr, 14:53
• Nieuwe directeur Rick de Vos voor de Willem Alexanderschool aan de Julianaweg.
Willem Alexanderschool in Vreeswijk verwelkomt nieuwe directeur Nieuws 23 apr, 12:37
• Voorleesfeestje bibliotheek De tweede verdieping.
Voorleesfeestje bij bibliotheek De Tweede Verdieping Nieuws 23 apr, 12:24
• Het stadshart van Nieuwegein rond Cityplaza groeit razendsnel.
'Nieuwegein moet betaalbaar blijven' Nieuws 23 apr, 10:57