• Expats uit India spelen badminton bij Smash.
• Expats uit India spelen badminton bij Smash. Foto: Naomi Wijling

Expats slaan graag een balletje bij badmintonverenigingen in Nieuwegein

Sport 463 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Badminton is sinds een aantal jaar erg populair onder expats in Nieuwegein. Het begon zo’n drie à vier jaar geleden toen een paar Indiase expats zich aansloten bij verschillende badmintonverenigingen. Zij namen weer anderen mee en zo groeide de ledenlijst met Indiase expats. 

Deze expats -woonachtig in Nieuwegein- komen uit de verschillende delen van India en zijn voornamelijk werkzaam bij internationale bedrijven door heel Nederland. In India is badminton de tweede sport. Door de contacten die ze opdoen bij de badmintonverenigingen vinden ze gemakkelijker hun weg in de stad en de Nederlandse cultuur. 

‘Eerst zelf zaal gehuurd’
“Een aantal jaar geleden huurden we zelf een zaal waar we badminton speelden”, vertelt expat Naveen. “Omdat dit vrij prijzig was, zijn we gaan kijken of we in Nieuwegein ergens badminton konden spelen.” Naveen en zijn vrouw Eswari spelen bij zowel bij RBCN en Smash. Hun zoon speelt bij BC ‘t Gein, de enige vereniging waar er competities gespeeld worden en waar de jeugd (onder de 18 jaar) badminton kan spelen.

Expats waren redding
Badmintonvereniging Smash is erg blij met de expats. “Onze vereniging had nog maar een paar leden waardoor we aan het nadenken waren over de toekomst. Doordat de expats naar onze vereniging kwamen, hebben we nu achttien Indiase mensen op onze ledenlijst staan,” aldus penningmeester Roel van den Bosch.

Elkaars cultuur leren kennen 
Bij RBCN zijn 14 van de 40 leden expat en is er zelfs een wachtlijst. Voorzitter Marco van der Schilt vertelt: “We praten tijdens de training Nederlands en Engels door elkaar. Ik merk wel dat de Nederlandse taal hierdoor snel wordt opgepakt door de Indiase mensen. Ze zijn altijd enthousiast en genieten van de Nederlandse cultuur. Wij leren weer de Indiase cultuur kennen.”

Niveau is hoog
Bij BC ‘t Gein zijn er ook onder de jeugd kinderen van Indiase expats die badminton spelen. “Zij spelen ook mee in de competitie, net als sommige van de volwassenen. We zorgen er vaak voor dat er gemixte teams zijn, dus zowel Nederlanders als mensen uit India,” geeft trainer Adriaan Cloin aan.

Wat alle verenigingen opvalt, is dat het niveau van een aantal expats hoog is. “Leden die al op een hoog niveau spelen, hebben nu geduchte tegenstanders,” vult Roel aan. 

Van thuis voelen tot Sinterklaas vieren
De meeste expats zijn lid van twee verenigingen. De expats geven aan dat ze door het verenigingsleven zich snel thuis voelen in Nieuwegein. “Ook leren we de cultuur kennen en vieren we graag Sinterklaas en alle andere Nederlandse feestdagen,” aldus Eswari.

Vier badmintonverenigingen zijn voor dit artikel benaderd, met één daarvan hebben we geen contact kunnen leggen. Meer informatie over de badmintonverenigingen via: www.sportenbewegennieuwegein.nl.

Naomi Wijling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Kleedjesmarkt aan de Nedereindseweg op Koningsdag in Nieuwegein.
Jutphaas viert Koningsdag: superlange kleedjesmarkt en muziek op Muntplein FOTO EN VIDEO 27 apr, 15:18
• Rommelmarkt op Koningsdag in Vreeswijk.
Drukte van belang op Koningsdag in Vreeswijk FOTOREPORTAGE 27 apr, 14:18
• Foto ter illustratie.
Gemeente Nieuwegein heeft (nog) geen plannen voor eigen warmtebedrijf Nieuws 26 apr, 16:09
• Foto uit de oude doos: in de mobilisatie van 1939 was de fiets nog een belangrijk vervoermiddel.
Jeugdherinneringen uit oorlog gezocht: 'Brieven, foto's of een oude radio' Nieuws 26 apr, 15:51
• De monumentale boerderij De Middenhof waarin de gemeente een seniorencomplex wil bouwen.
HKN over bouw seniorencomplex De Middenhof: 'Tast monumentale boerderij aan' Nieuws 26 apr, 15:37
• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 26 apr, 14:16
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 26 apr, 14:12
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 26 apr, 13:28