De werktenten op de Zuidstedeweg voor het aanleggen van de nieuwe trambaan.
De werktenten op de Zuidstedeweg voor het aanleggen van de nieuwe trambaan. Foto: Provincie Utrecht
met video

Metamorfose trambaan in Nieuwegein: nieuwe rails al zichtbaar over het gehele traject

Algemeen 302 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het gaat snel met de bouw van de trambaan en halte in het centrum van Nieuwegein. Een week geleden lag er nog maar een klein stuk nieuw spoor ter hoogte van de nieuwe halte, maar nu is de rails al zichtbaar over vrijwel het gehele traject.

Dat de trambaan in Nieuwegein een forse gedaantewisseling ondergaat, is goed te zien op de Zuidstedeweg. De aannemer sloeg daar vorig weekend een tentenkamp op. Midden op de kruising met de Koekoekslaan verrees een rij werktenten, waaronder het nieuwe spoor werd vastgezet. 

Vloeibare substantie
De aansluiting tussen de rails en het wegdek werd in die tenten met een vloeibare substantie dichtgegoten. Omdat de bouwvakkers daarbij geen regen kunnen gebruiken, waren de tenten opgezet zodat de vloeibare substantie snel droog en hard werd.

Tegelijkertijd draaide tijdens dit weekend de betonstort op volle toeren. De betonwerkers legden het fundament van de gloednieuwe wissel die onlangs arriveerde en met een indrukwekkende kraan op de plek van bestemming werd gehesen. 

Wissel
Het werk in Nieuwegein levert niet alleen een nieuwe tramhalte en baan op, maar ook een kruispunt voor de regionale tramlijn. Hier, via deze wissel, zullen de trams afslaan richting Nieuwegein-Zuid of IJsselstein.

De tramlijn is zo voor de komende dertig jaar verzekerd van een nieuwe wissel. De komende periode zal deze wissel worden ingesteld en aangesloten op het beveiligingssysteem om daarna uitgebreid te worden getest.

Lassers
Verderop langs de lijn zijn de lassers actief die de spoorstaven aan elkaar verbinden. De lassers zorgen met hun rookpotten niet alleen voor vuurwerk op het bouwterrein. Geregeld wordt er ook door hen geslepen aan de rails om te zorgen voor een goede verbinding tussen de spoorstaven.

Omdat de slijpmachines goed te horen zijn, wordt dit werk alleen overdag en niet in de avonduren uitgevoerd. Met alle bouwactiviteiten is er tussen 7.00 en 23.00 uur voorlopig het nodige te doen en de aannemer blijft actief met twee bouwploegen die lange dagen draaien. 

Bestrating
Het werk aan het spoor loopt volgende week door. Dan wordt ook gewerkt aan de bestrating van de twee perrons van de nieuwe tramhalte. Op de Zuidstedeweg vindt dan asfalteringswerk plaats en werkt Dura Vermeer aan het spoor op de rijstroken van de weg richting de A.C. Verhoefweg.

Omdat het werkterrein op de Zuidstedeweg is verplaatst, zijn de borden en de omleidingsroutes voor de weggebruikers met ingang van 16 maart aangepast. De kruising met de Koekoekslaan blijft tot eind maart afgesloten en ook daarvoor geldt een omleiding.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto uit de oude doos: in de mobilisatie van 1939 was de fiets nog een belangrijk vervoermiddel.
Jeugdherinneringen uit oorlog gezocht: 'Brieven, foto's of een oude radio' Nieuws 26 apr, 15:51
• De monumentale boerderij De Middenhof waarin de gemeente een seniorencomplex wil bouwen.
HKN over bouw seniorencomplex De Middenhof: 'Tast monumentale boerderij aan' Nieuws 26 apr, 15:37
• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 26 apr, 14:16
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 26 apr, 14:12
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 26 apr, 13:28
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 26 apr, 09:16
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09