Afbeelding

Spoedposten lopen over: continuïteit zorg voor patiënt in gevaar

Algemeen 1.091 keer gelezen

NIEUWEGEIN - De huisartsenspoedposten in de regio, waaronder de spoedpost in Nieuwegein, kampen met te weinig personeel en erg veel zorgvragen van mensen uit de regio. Huisarts Tom Rebholz uit Nieuwegein maakt zich daarom zorgen over de continuïteit van de zorg. Die komt volgens hem in het geding. ‘We kunnen er wel met elkaar iets aan doen”, zegt hij.

Rebholz noemt twee redenen waarom het extreem druk is op de spoedposten “Er is een tekort aan triagisten én zij krijgen veel meer telefoontjes dan gewoonlijk. Waar normaal 800 telefoontjes in een weekend binnenkomen, zijn dat er tegenwoordig minstens 1200. Afgelopen weekenden waren de drukste weekenddagen ooit!” 

Tijdrovende klus
De triagist aan de telefoon bepaalt of op dat moment of en welke medische zorg nodig is en legt dit vast in het systeem. Dat is een tijdrovende klus. Als mensen met onschuldige klachten als een voetschimmel, insectenbeet of kind met koorts bellen, ontstaan lange wachttijden en komt de échte spoedhulp in de knel.

Naar de dokter?
“Patiënten moeten goed naar de eigen klachten kijken en bepalen of het om een spoedsituatie gaat of dat het tot de openingstijd van de eigen huisartsenpraktijk kan wachten”, zegt Rebholz. “Veel klachten zijn eenvoudig met zelfzorg te behandelen. Raadpleeg daarom altijd eerst www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl en bedenk vooral dat de spoedpost alleen voor spoedeisende zaken is.”

Onverdraagzaamheid
Rebholz heeft het idee dat mensen angstiger en onzekerder zijn en sinds de versoepelingen van de maatregelen vaker direct geholpen willen worden. “In de avonden, nachten en weekenden werken we met minder personeel. Maar ook in de dagpraktijk zijn onze assistenten drukker en hebben zij te maken met meer onverdraagzaamheid. Een patiënt die de oren uitgespoten wil hebben, kan niet altijd op de dag zelf worden ingepland. Dat moeten we accepteren. We vragen niet alleen begrip, maar ook medewerking van patiënten om de beste zorg te kunnen blijven bieden.”

Wat betreft langere wachttijden aan de telefoon bij je eigen huisarts, raadt Rebholz aan later of in de middag te bellen. “Dan is het vaak rustiger dan ’s ochtends om acht uur.”

Triagisten gezocht
Wellicht zijn er mensen die willen overwegen om na de opleiding MBO-4 in de zorg een triagistenopleiding te volgen, of zijn er mensen die willen herintreden. Zelf werkt Rebholz met plezier vier keer in de maand op de huisartsenspoedpost. “Het is mooi om als team mensen te kunnen helpen die echt met spoed zorg nodig hebben, zegt hij. “Het moet alleen wel werkbaar blijven en daar kunnen we met elkaar voor zorgen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 15 uur geleden
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 15 uur geleden
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 16 uur geleden
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 25 apr, 12:49