Afbeelding

Spoedposten lopen over: continuïteit zorg voor patiënt in gevaar

Algemeen 325 keer gelezen

NIEUWEGEIN - De huisartsenspoedposten in de regio, waaronder de spoedpost in Nieuwegein, kampen met te weinig personeel en erg veel zorgvragen van mensen uit de regio. Huisarts Tom Rebholz uit Nieuwegein maakt zich daarom zorgen over de continuïteit van de zorg. Die komt volgens hem in het geding. ‘We kunnen er wel met elkaar iets aan doen”, zegt hij.

Rebholz noemt twee redenen waarom het extreem druk is op de spoedposten “Er is een tekort aan triagisten én zij krijgen veel meer telefoontjes dan gewoonlijk. Waar normaal 800 telefoontjes in een weekend binnenkomen, zijn dat er tegenwoordig minstens 1200. Afgelopen weekenden waren de drukste weekenddagen ooit!” 

Tijdrovende klus
De triagist aan de telefoon bepaalt of op dat moment of en welke medische zorg nodig is en legt dit vast in het systeem. Dat is een tijdrovende klus. Als mensen met onschuldige klachten als een voetschimmel, insectenbeet of kind met koorts bellen, ontstaan lange wachttijden en komt de échte spoedhulp in de knel.

Naar de dokter?
“Patiënten moeten goed naar de eigen klachten kijken en bepalen of het om een spoedsituatie gaat of dat het tot de openingstijd van de eigen huisartsenpraktijk kan wachten”, zegt Rebholz. “Veel klachten zijn eenvoudig met zelfzorg te behandelen. Raadpleeg daarom altijd eerst www.thuisarts.nl of www.moetiknaardedokter.nl en bedenk vooral dat de spoedpost alleen voor spoedeisende zaken is.”

Onverdraagzaamheid
Rebholz heeft het idee dat mensen angstiger en onzekerder zijn en sinds de versoepelingen van de maatregelen vaker direct geholpen willen worden. “In de avonden, nachten en weekenden werken we met minder personeel. Maar ook in de dagpraktijk zijn onze assistenten drukker en hebben zij te maken met meer onverdraagzaamheid. Een patiënt die de oren uitgespoten wil hebben, kan niet altijd op de dag zelf worden ingepland. Dat moeten we accepteren. We vragen niet alleen begrip, maar ook medewerking van patiënten om de beste zorg te kunnen blijven bieden.”

Wat betreft langere wachttijden aan de telefoon bij je eigen huisarts, raadt Rebholz aan later of in de middag te bellen. “Dan is het vaak rustiger dan ’s ochtends om acht uur.”

Triagisten gezocht
Wellicht zijn er mensen die willen overwegen om na de opleiding MBO-4 in de zorg een triagistenopleiding te volgen, of zijn er mensen die willen herintreden. Zelf werkt Rebholz met plezier vier keer in de maand op de huisartsenspoedpost. “Het is mooi om als team mensen te kunnen helpen die echt met spoed zorg nodig hebben, zegt hij. “Het moet alleen wel werkbaar blijven en daar kunnen we met elkaar voor zorgen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Nieuwegeiner rijdt door rood, springt uit rijdende bus en rent weg voor politie Algemeen 2 dec, 10:08
Afbeelding
Gemeente betreurt vertrek St. Antonius Ziekenhuis uit Nieuwegein Algemeen 1 dec, 14:41
Afbeelding
‘O ja, dat sinterklaasgedicht nog’: dit moet je doen om er een pareltje van te maken Algemeen 1 dec, 13:57
Afbeelding
Gemeente onderzoekt plaatsing extra windturbines in Nieuwegein-Oost Algemeen 1 dec, 12:14
Afbeelding
D66 pleit voor zichtbaar maken van Artikel 1 van de Grondwet in Nieuwegein Algemeen 1 dec, 10:17
Afbeelding
Nieuwegeinse burgemeester overhandigt cheque van ruim 9.000 euro aan Theater Totaal Algemeen 1 dec, 09:23
Afbeelding
Nieuwegeinse bieb opent uitleenpunt in Gezondheidshuis De Componist Algemeen 30 nov, 16:07
Afbeelding
St. Antonius Ziekenhuis verdwijnt uit Nieuwegein, vanaf 2035 alle zorg naar Utrecht MET VIDEO 30 nov, 15:19