<p>Het altaar in de Nicolaaskerk. Neogotisch.</p>

Het altaar in de Nicolaaskerk. Neogotisch.

(Foto: Louise Mastenbroek)

Bezoek de Nicolaaskerk in Jutphaas op de Open Monumentendag

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Er zijn veel bijzondere panden te bewonderen aan de Herenstraat en Utrechtsestraatweg en rondom het Fort op de Open Monumentendag komend weekend. Een daarvan is de Nicolaaskerk in Jutphaas waar neogotische kunstwerken te zien zijn.


De kerk, gelegen aan de Utrechtsestraatweg 8, is geopend van 9.30 tot 17.00. Er zijn mensen aanwezig die een toelichting kunnen geven op het gebouw, maar er is ook een boek beschikbaar waarin de rijke geschiedenis van de kerk beschreven staat. 

Landgoed Zwanenburg

De kerk is gebouwd op het landgoed Zwanenburg. Het huis Zwanenburg werd als pastorie ingericht. Op 11 mei 1874 werd de eerste steen gelegd en exact een jaar later - op 11 mei 1875 - werd de nieuwe kerk ingewijd. Tijdens de oorlog werden de mooie klokken, op last van de bezetter, uit de toren gehaald om te worden omgesmolten tot kanonnen en munitie. 

“In zo’n oud gebouw is continu onderhoud nodig en dat is kostbaar. Het dak moet een keer vernieuwd worden. Er is altijd schilderwerk. Optrekkend vocht. Voor de muurschilderingen binnen heb je speciale schilders nodig”, zegt penningmeester Carel Bloemsma. 

Donaties

“Gelukkig hebben de mensen ons in coronatijd gesteund. We kregen veel donaties. Daar zijn we zeer dankbaar voor. Ook voor de inzet van ruim 200 vrijwilligers, die samen veel werk verzetten. Denk aan schoonhouden van de kerk, kantoren, de tuin en kerkhof. Er is een liturgiegroep en er zijn drie koren. We zijn een organisatie die dankzij deze mensen draait. Je kan de kerk ook huren voor een huwelijk of een uitvaart, maar ook voor een concert, congres of onderwijs. Het is een prachtige plek die laten we graag zien.” 

Meer informatie over de Nicolaaskerk is te vinden op deze website

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten