<p>GroenLinks vindt het belangrijk dat burgers van Nieuwegein beter worden betrokken en kunnen meepraten over de ontwikkelingen in de stad. </p>

GroenLinks vindt het belangrijk dat burgers van Nieuwegein beter worden betrokken en kunnen meepraten over de ontwikkelingen in de stad.

(Foto: 123RF.com)

GroenLinks Nieuwegein: ‘Nieuwegeiners beter betrekken via burgerforum’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • GroenLinks vindt het belangrijk dat burgers van Nieuwegein beter worden betrokken en kunnen meepraten over de ontwikkelingen in de stad. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de woningbouwopgave bij de A12, de energietransitie en klimaatadaptatie. Hierbij moeten veel keuzes worden gemaakt en dat gaat beter als bewoners hier voortijdig over kunnen meepraten en meedenken.


Er zijn heel veel verschillende vormen van participatie, maar daarbij is er vaak geen sprake van een representatieve vertegenwoordiging van inwoners. Vaak zijn het de tegenstemmers die gebruik maken van inspraakprocedures.

Mix van inwoners

Maar de gemeenteraad is er voor iedereen, daarom vind GroenLinks dat er vanuit de gemeente meer moet worden gedaan om burgers goed te betrekken. Een beter mix van inwoners kun je goed regelen met een burgerforum. 

Daarmee zijn in het land positieve ervaringen opgedaan. Bij burgerparticipatie wordt er via en selectie per wijk en postcodegebied een groep bewoners uitgenodigd om mee te praten en mee te denken over stadsontwikkelingen.

Participatiebeleid

Op 23 juni 2021 heeft de gemeenteraad gesproken over het toekomstige participatiebeleid van de gemeente en donderdag gebeurt dat weer. GroenLinks heeft ingebracht dat het belangrijk is dat er een burgerforum komt dat onderdeel uitmaakt van het nieuwe participatiebeleid van Nieuwegein. 

Veel partijen waren het hiermee eens. In het najaar verschijnt de nieuwe participatienota van de gemeente. Vooruitlopend daarop heeft GroenLinks een visienota geschreven waarin nader is uitgelegd waarom een burgerforum een goed instrument is. 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten