<p>Constantijn Jansen op de Haar (links), Brenda Horstra (midden) en wethouder Marieke Schouten (rechts).</p>

Constantijn Jansen op de Haar (links), Brenda Horstra (midden) en wethouder Marieke Schouten (rechts).

(Foto: Aangeleverd)

Groen Klimaatplein in tuincentrum GroenRijk officieel geopend

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Het Groen Klimaatplein in tuincentrum GroenRijk is vorige week officieel geopend door wethouder Marieke Schouten en adjunct-directeur tuinbranche Brenda Horstra. Op het Klimaatplein krijgen mensen praktische tips om hun tuin of balkon te vergroenen. 


“Mensen willen vaak wel een groenere tuin of balkon, maar weten tegelijkertijd niet waar ze moeten beginnen”, vertelt wethouder Marieke Schouten. “Het Groen Klimaatplein inspireert mensen tot het nemen van de stappen.”  

Vergroenen
Het tuincentrum is een plek waar veel mensen komen om inspiratie op te doen. Tuincentrum GroenRijk Baars is daarom de uitgelezen plek voor het Groen Klimaatplein.

Tuinbranche Nederland wil de mensen ondersteunen in het groener maken van de tuin of balkon. Hierdoor wordt volgens hen de biodiversiteit bevorderd en kan regenwater makkelijker weglopen. Bovendien zou meer groen helpen tegen de extreme hitte waar Nederland steeds vaker mee te maken krijgt.

Bewustwording
De gemeente Nieuwegein is naar eigen zeggen al een aantal jaar actief om inwoners bewust te maken van de klimaatverandering. De samenwerking met onder meer Tuinbranche Nederland en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (verantwoordelijk voor veilige dijken, schoon oppervlaktewater en droge voeten) is daarbij belangrijk.

“Ik ben heel blij dat ik door gemeente Nieuwegein ben gevraagd om in Nieuwegein een Groen Klimaatplein te openen. Door samen te werken met de verschillende organisaties kunnen we meer mensen bewust maken van de – ook kleine - veranderingen die we door kunnen voeren in de tuin of op het balkon,” geeft Brenda Horstra aan. “Naast de groene initiatieven die er al zijn, kunnen wij ook met het Groen Klimaatplein bijdragen aaneen groen en gezonde leefomgeving.”

Om de inwoners te ondersteunen in het groener maken van de omgeving kan er in sommige gevallen een subsidie worden aangevraagd bij de gemeente en bij het Waterschap Stichtse Rijnlanden.

Voorbeeld
“Als stad moet je het voorbeeld zijn richting de inwoners. We hebben in Nieuwegein bijvoorbeeld bushokjes met groene dakbedekking en in de wijk Fokkesteeg ligt een weg met een waterpasserende verharding geschikt om extra water te bergen” vertelt Marieke Schouten.

Ook zouden er steeds meer geveltuintjes en groene daken op de schuren en de huizen te vinden zijn in de stad . Gemeente Nieuwegein zegt inwoners actief te informeren over de oplossingen die er zijn, mee te denken bij vraagstukken en verschillende acties te organiseren - waaronder de “regenton-actie”.

Volgens Hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar (Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden) mogen we de aanpak van de klimaatverandering op een andere manier bekijken. Namelijk positief. “Meer bloemen en planten in de tuin levert meer vogels en insecten op in jouw tuin of balkon. We gaan eerder naar buiten, wat goed is voor onze gezondheid,” aldus Constantijn Jansen op de Haar. 

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten