<p>Aanvaren ponton bij de Viaanse boogbrug tijdens de eerste verwijderingspoging op 7 november.</p>

Aanvaren ponton bij de Viaanse boogbrug tijdens de eerste verwijderingspoging op 7 november.

(Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Aankomende zondag verwijdering stalen Boogbrug Vianen

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN/VIANEN • Aankomende zondag pakt Rijkswaterstaat opnieuw de draad op om de ‘IJzeren Dame’ over de Lek bij Vianen te laten verwijderen. Twee weken geleden mislukte de operatie, omdat een van de lierkabels beschadigd raakte. De verwijdering van de Boogbrug Vianen is wederom voor iedereen te volgen via internet


“Dit weekend gaan we het doen”, meldt omgevingsmanager Sascha Oskam. Aankomende zondag is er een gunstige springtij vanuit zee en Rijkswaterstaat voert extra water op vanuit Hagestein. 

Dat maakt dat het NAP hoog genoeg is om de Boogbrug veilig op te vijzelen en te vervoeren. Ook de overige weersomstandigheden zien er gunstig uit voor de operatie. Het uitvaren van de brug is dankzij verlichting goed te volgen via de livestream.

Verwachte planning

21 nov 9:00 uur
Aanvang stremming van de Lek voor het scheepvaartverkeer.
21 nov 9:00-11:00 uur
In positie brengen van een groot ponton onder de brug. Vervolgens wordt het ponton met staalkabels en lieren vastgemaakt. Het vastmaken gebeurt aan de geplaatste ankerpunten, aan beide zijdes in de uiterwaarden.
21 nov 18:30-20:30 uur
De brug komt los van de pijlers. Heftorens op de brug en het ponton duwen de burgboog in zijn geheel en gecontroleerd omhoog. Na het borgen van de constructie worden de lierdraden losgemaakt en vindt er een draaiing van het ponton in de lengterichting van de Lek plaats.
21 nov 20:30-0:00 uur

Het ponton vaart naar de Prinses Beatrixsluis en meert aan in de voorhaven van de sluis.
21 nov 0:00 uur
Einde stremming van de Lek voor het scheepvaartverkeer.

Deze tijden zijn nog steeds onder voorbehoud en kunnen veranderen bij bepaalde weersomstandigheden of waterstanden. Het kan zijn dat bepaalde werkzaamheden vertraging oplopen, door de waterstand en/of het weer. Daardoor kunnen de genoemde tijden afwijken. In principe gaat de verwijdering aankomend weekend door.

Afzettingen en omleidingen
Veiligheid staat bij de operatie voorop. Daarom zijn het werkterrein en de nabijgelegen uiterwaarden tijdens de verwijdering aan beide zijden van de brug afgesloten voor publiek. 

Het fietspad van de Jan Blankenbrug wordt afgesloten. Fietsers worden omgeleid naar de langzaamverkeersroute aan de Westzijde van de Jan Blankenbrug.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier