<p>De VEH waarschuwde eind september al voor een hap uit de portemonnee voor huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming. </p>

De VEH waarschuwde eind september al voor een hap uit de portemonnee voor huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming.

Foto: stockfoto (123RF.com)

Nieuwegeiners stappen naar ACM uit onvrede over stijging kosten stadsverwarming

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Inwoners van Nieuwegein zijn naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gestapt uit onvrede over de verhoging van de kosten voor de stadsverwarming. Ze willen weten hoe energiebedrijf Eneco een stijging van soms wel 77 procent rechtvaardigt. Want de stadsverwarming zit één op één gekoppeld aan de hogere gasprijs, terwijl de warmte maar voor een heel klein deel met gas wordt opgewekt. Alleen zien gebruikers dat niet terug in de rekening, zo schrijft RTV Utrecht.


Energiebedrijf Eneco zegt in een reactie tegen RTV Utrecht dat de tarieven nog altijd ruim onder het maximumtarief van de ACM blijven. Verder zijn de verbruikstarieven inderdaad gestegen met 77 procent, maar zijn de vaste kosten volledig gelijk gebleven. Als je daar nog een overheidscompensatie bij optelt, dan komt het bedrijf uit op een gemiddelde stijging van 22 procent ten opzichte van vorig jaar. Eneco zou daarmee ruim 21 procent onder de maximumtarieven blijven.

Verder zegt Eneco dat de percentages energie die opgewekt worden met gas hoger liggen dan de 10 procent waarmee soms wordt gerekend. Ook het grootste gedeelte van de elektriciteit dat wordt gebruikt, wordt ook weer opgewekt met gas.

Stijging energierekening
De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde eind september al voor een hap uit de portemonnee voor huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming. In de provincie Utrecht gaat het om iets meer dan 12 procent van alle woningen.

De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) rekent met een stijging van 23 euro per maand voor huishoudens in Utrecht en Nieuwegein. Ze benadrukt dat dit een gemiddelde is. De rekening kan ook 50 euro per maand - 600 euro per jaar - hoger uitvallen.

Bron: RTV Utrecht 

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten