Leraar Roy in prinsessenjurk voor de klas.
Leraar Roy in prinsessenjurk voor de klas. Foto: Roy Helmerhorst
met video

Leraar Roy staat als prinses voor de klas om geld op te halen voor Oekraïne

Algemeen 548 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Een mintgroene jurk, een toverstaf en een pruik in alle kleuren van de regenboog: het is niet de dagelijkse outfit van docent Roy Helmerhorst. Toch staat hij daarmee vandaag voor de klas op het Nieuwegeinse Anna van Rijn College. Zijn outfit noemt hij "vreselijk". Maar hé, dat geeft niet, zegt hij. "Het is voor het goede doel." Met de actie willen Roy en zijn leerlingen geld ophalen voor Oekraïne, zo schrijft RTV Utrecht.

Het idee ontstond toen Roy de oorlog in Oekraïne besprak met zijn mentorklas. "Ik heb ze gevraagd: wat kunnen wij doen? Toen kwam één van mijn leerlingen op dit idee." Voor een bepaald bedrag zou Roy de hele dag les geven als prinses, spraken ze af.

"Ik dacht gelijk: leuk! Ik ben altijd wel in voor dat soort dingen." Maar Roy was niet van plan om het voor een schijntje te doen. Uiteindelijk kwam de klas zelf met het voorstel om 1000 euro op te halen, is te zien in een video die hij plaatste op zijn sociale media.

De actie 'Krijg Roy in een prinsessenjurk' was al gauw een succes. "Binnen twee uur hadden we het benodigde bedrag opgehaald."

Dat heeft de leraar te danken aan zijn bekendheid op sociale media, denkt hij. Op platformen als Instagram en TikTok is hij zeer actief en hij heeft daar een flinke schare aan volgers verzameld. Vanwege al die vlogs won hij al eerder de onderwijsprijs en mocht hij zichzelf Aardrijkskundeleraar van het jaar 2020 noemen.

'Het is een beetje uit de hand gelopen'
Ondertussen staat de teller van de actie op bijna 5000 euro. "Ja, het is een beetje uit de hand gelopen", geeft Roy lachend toe. Waar al het geld vandaan komt? "Overal! Leerlingen, ouders van leerlingen, volgers uit het hele land." De docent benadrukt dat zijn prinsessen-actie niet het enige is dat de school doet om geld op te halen. Uiteindelijk komt het totaalbedrag dus nog hoger uit. "Want er zijn meer acties gaande. Zo wordt er bijvoorbeeld ook een voetbaltoernooi georganiseerd waar je dan een kaartje voor moet kopen."  

En niet alleen is het streefbedrag ruim gehaald, er doen ook steeds meer collega-docenten en leerlingen mee aan de actie. Zo geven er volgens Roy ook een paashaas, een minion en verschillende kikkers les vandaag. Ook zijn sommige leerlingen verkleed naar school gekomen. 

Levensles
Hij verwacht niet dat het gebeurt, maar hij heeft zijn leerlingen beloofd dat als er 10.000 euro wordt opgehaald dat hij dan de hele week in zijn prinsessen-outfit voor de klas staat. "Maar ik denk niet dat we dat gaan halen. Maar goed, doneren kan nog", besluit hij.

En of hij vandaag echt aan lesgeven toekomt? Hij denkt het niet. "Maar dat is niet erg. Ik heb de lesstof zo gepland dat we in deze les geen belangrijke thema's hoeven te behandelen. Maar daar gaat het nu ook niet om. Soms moet je kennisoverdracht even buiten beschouwing laten en juist een levensles meegeven."

Bron: RTV Utrecht

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 4 uur geleden
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 5 uur geleden
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 5 uur geleden
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 25 apr, 12:49