<p>Impressie van de nieuwe woningblokken in de wijk Hoog Zandveld.</p>

Impressie van de nieuwe woningblokken in de wijk Hoog Zandveld.

(Foto: Aangeleverd)

Nieuw woningblok in Nieuwegein moet groen en duurzaam worden

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Groen, duurzaamheid en ontmoeting: die drie zaken staan centraal bij de bouw van een nieuw woningblok in de wijk Hoog Zandveld. Naast de parkeerplaats van het winkelcentrum komen maximaal 50 woningen in verschillende prijssegmenten. Bouwontwikkelaar Trebbe, die een vestiging in Nieuwegein heeft, gaat het ‘Middenblok’ - zoals het project heet - bouwen. 


Trebbe werd door de gemeente Nieuwegein gekozen uit 18 verschillende partijen. Eind vorig jaar zette de gemeente een tender uit om een ontwikkelaar te kiezen. Het gekozen plan, genaamd ‘Lotus - Het Groene Collectief’, sluit volgens de gemeente aan bij haar ‘stedenbouwkundige uitgangspunten’.  

Groene ‘plint’
De woningen en appartementen zijn verdeeld over twee complexen en worden verbonden door een groene ‘plint’. De eerste en tweede bouwlaag van de woningen krijgen groene gevelplanten. “Pergola’s en veranda’s geven het geheel een speels effect. Kenmerkend aan de bouwblokken worden de warme uitstraling met baksteen en hout”, schrijft de gemeente Nieuwegein in een persbericht.


De woningen en appartementen worden verbonden door een groene ‘plint’. - Foto: Aangeleverd

Collectieve binnentuin
Ontmoeting is in het ontwerp een belangrijke pijler. Het zou terug te zien zijn in de gemeenschappelijke ruimte in het appartementencomplex. Verder komt boven op de parkeergarage een collectieve binnentuin voor de woonhuizen: een tuin met een kas, lange eettafel en speelelement.

Ontmoeting sluit volgens de gemeente aan op de bewoners, omdat het Middenblok straks een thuis biedt aan veel verschillende doelgroepen. Er zijn koopwoningen en appartementen in de sociale huur, middenhuur en vrije sectorhuur.


De collectieve binnentuin. - Foto: Aangeleverd

‘Tiny forest’
Het bouwplan sluit bovendien aan op de gebiedsontwikkeling, zo meldt de gemeente. “Het plan verbindt het Lotusplantsoen met het winkelcentrum door een wandelpad, met aangrenzend de ontmoetingsruimte met terras”.

Ook komt er een tiny forest met verschillende bomen en lage beplanting. “Het plan is klimaatadaptief door de vele beplanting, waterbuffers en wadi’s. De bewoners kunnen straks gebruik maken van deelmobiliteit”.

Inloopspreekuur
Het plan van Trebbe heeft volgens de gemeente Nieuwegein ook nadrukkelijk oog voor de omgeving: “Het onderscheidde zich van anderen door te kiezen voor het schroeven van de heipalen in plaats van te heien. Er zal ook een wekelijks inloopspreekuur komen en de ontwikkelaar biedt 24/7 telefonische bereikbaarheid. Trebbe is lokaal goed verankerd, doordat zij ook een vestiging in Nieuwegein heeft”.

2024
Dit jaar staat verder in het teken van het voorbereiden van de bouw. “Omwonenden worden hierin steeds betrokken”, zo meldt de gemeente. Trebbe wil begin 2023 met de bouw beginnen. Een jaar later, begin 2024, moet de ontwikkeling van het Middenblok klaar zijn.  

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten