<p>Quote van een deelnemer: &quot;Het is een gezellig avondje babbelen en spelletjes spelen in een veilige omgeving.&quot;</p>

Quote van een deelnemer: "Het is een gezellig avondje babbelen en spelletjes spelen in een veilige omgeving."

(Foto: auticafé)

Autismecafé opgericht in Nieuwegein: ‘Iedereen heeft behoefte aan contact’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • “Iedereen heeft behoefte aan contact. Maar contact zoeken is niet voor iedereen even makkelijk.” Aan het woord is Marja. Ze is moeder van vier (volwassen) kinderen die allemaal een vorm van autisme hebben. Als geen ander weet haar gezin dat het voor jongvolwassenen spannend kan zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Daarom vertelt ze graag dat er in Nieuwegein een plek is waar je altijd welkom bent.


Elke laatste vrijdag van de maand is er op Buurtplein Batau een auticafé van 19.30 tot 22.30 uur. Het is bedoeld voor alle (jong)volwassenen die het spannend vinden om nieuwe mensen te ontmoeten. 

“Niet per se alleen als je autisme hebt, ook als je bijvoorbeeld heel verlegen bent of heel snel overprikkeld raakt”, vertelt Marja. “Dus als je een plek zoekt waar je altijd welkom bent en waarvan je weet dat mensen begrijpen dat contact spannend kan zijn, dan is het café iets voor jou.”

Quote van een deelnemer: “Het is een gezellig avondje en een kans om meer mensen te ontmoeten”

Plek om te starten
Volgens Marja begrijpen alle mensen die nu het café bezoeken hoe lastig het is om naar een plek te gaan waar mensen komen die je nog niet kent. “De drempel is hoog en voor iedereen verschillend”, zegt ze.

“Maar weet: dit is de plek om te starten. We vinden niets vreemd, alles is goed of oké. Er zijn mensen die alleen komen om te luisteren. Soms neemt iemand een vriend, vriendin of familie mee. We kunnen altijd meedenken over wat te doen om de drempel te verlagen. We hopen vooral dat er mensen zijn die denken: ik ga gewoon kijken!”

‘In Nieuwegein bestond dit nog niet’
Met haar kinderen is Marja gaan informeren naar de mogelijkheden om een café op te zetten in Nieuwegein. Gelukkig was er ruimte om dit te organiseren op een van de buurtpleinen in de stad. “Toen de kinderen kleiner waren, waren er wel verschillende georganiseerde mogelijkheden om samen te komen. Maar nu ze volwassen zijn, is dat anders”, vertelt Marja.

De behoefte om ergens samen te kunnen komen bleef. “In Utrecht zijn er cafés voor ouders of naasten, maar dat was niet wat we zochten. Dit café is echt voor de mensen zelf. Er zijn al wel meer van dit soort initiatieven in het land, maar niets wat echt in de buurt is. In Nieuwegein bestond dit nog niet.”

Quote van een deelnemer:
“Het is een fijne, rustige avond om contact te maken met anderen.”

‘We hopen dat meer mensen komen’
“Geweldig natuurlijk, dat we dit nu wel kunnen organiseren”, zegt Marja. Mensen weten ons gelukkig steeds beter te vinden, maar we hopen dat meer mensen komen. We begrijpen heel goed dat het voor de mensen voor wie het is bedoeld, niet een makkelijke opgave is om zomaar binnen te stappen.”

De normale cafés waar jong volwassenen komen zijn druk, er is luide muziek, mensen komen in groepen en kennen elkaar vaak al. Het auticafé vindt plaats in een grote open ruimte. Er staat geen harde muziek op. Het is net een andere manier om elkaar te ontmoeten. 

Zelf de avond invullen
De bezoekers vullen zelf de avond in. “Nu doen we vaak bordspellen en je mag meedoen, maar dat hoeft niet”, aldus Marja. “Er komen ook mensen om te kletsen. Iemand heeft een keer een VR-bril meegenomen en we hebben plannen om een keer een avond lekker te koken. We vinden het leuk als mensen met ideeën komen. Het gaat er om dat jij je fijn voelt.”

Het eerstvolgende auticafé vindt plaats in Buurtplein Batau op 24 juni vanaf 19.30 uur.

Judith de Laat
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten