Kinderboekenauteur Marjet Huiberts las voor uit haar boek 'Ebbie in de wasbak'.
Kinderboekenauteur Marjet Huiberts las voor uit haar boek 'Ebbie in de wasbak'. (Foto: Aangeleverd)

‘BoekStartdag’ in de Nieuwegeinse bieb: ‘Je kunt niet vroeg genoeg met lezen beginnen’

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • In bibliotheek De tweede verdieping is zaterdag de aftrap gegeven van het landelijke leesbevorderingsprogramma ‘BoekStart’. Wethouder Marieke Schouten overhandigde daartoe het eerste ‘BoekStartkoffertje’ - met daarin twee babyboekjes en informatie over voorlezen - aan de negen maanden oude Hugo en zijn ouders. 


Schouten is blij dat Nieuwegein nu BoekStart heeft. “Boeken zijn voor iedereen. Uit eigen ervaring weet ik dat je als kind sommige verhalen die zijn voorgelezen, nooit meer vergeet.” Baby- en peuterboekenauteur Marjet Huiberts las de aanwezige kinderen voor uit haar boek ‘Ebbie in de wasbak’. 

Voorlezen
“Je kunt niet vroeg genoeg met lezen beginnen”, zegt Susanne Mol. Ze is expert jeugd en jongeren bij de bibliotheek in Nieuwegein. “Kinderen horen dan andere woorden, dat is goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Dit wordt soms onderschat door ouders. Voorlezen is ook gewoon gezellig. Het schept een band met je kind.”

‘Belangrijk communicatiemiddel’
Volgens de bibliotheek gaat de algemene taalontwikkeling van kinderen de laatste jaren achteruit. Daarom zet ze zich in om jonge kinderen en hun ouders te bereiken.

Suzanne: “Kinderen leren op iets oudere leeftijd vanzelf omgaan met andere middelen, zoals een telefoon of games. Je leert echt meer van lezen en buiten spelen, dan van een educatieve game. Als je taal beperkt is, loop je er de rest van je leven tegenaan.”

Volgens haar lezen jongeren vaak alleen korte berichten. “Maar van lange teksten leer je begrijpend lezen. Als je dat niet kan, dan ga je informatie missen, kan je niet goed participeren in de maatschappij of je gevoelens niet uiten. Taal is echt een belangrijk communicatiemiddel.”

Koffertje met boeken
Met een bon van het consultatiebureau kunnen jonge ouders een BoekStartkoffertje in de bibliotheek ophalen.

Het lidmaatschap van de bibliotheek is voor jonge kinderen gratis.

Louise Mastenbroek
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten