Voorzitter Cor van Dalen in het magazijn van de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein.
Voorzitter Cor van Dalen in het magazijn van de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein. Foto: Linda de Kort

Grote drukte bij Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: aantal cliënten verdubbeld

Algemeen 1.135 keer gelezen

NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN • Het aantal mensen dat bij de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein aanklopt, is de afgelopen drie maanden verdubbeld. Dat zegt voorzitter Cor van Dalen. De gevolgen van de inflatie en hoge energieprijzen zijn volgens hem duidelijk merkbaar. Daarbij is onlangs de inkomensnorm verruimd, waardoor meer mensen een beroep kunnen doen op de voedselbank. 

“Het belangrijkste is dat mensen ons weten te vinden”, zegt Cor. Hij runt de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein onder meer door wet- en regelgeving nauwlettend in de gaten te houden. “Er gaat hier bijvoorbeeld niets weg wat over de datum is. Heel simpel: als ik het zelf niet koop, dan bieden we het hier ook niet aan.” 

Mondkapjes en tampons
De Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein heeft een uitgebreid netwerk. “Douwe Egberts, Hello Fresh, een dame die verjaardagstaarten voor de kinderen maakt, lokale bedrijven, een tuinder die speciaal voor ons groenten verbouwt, we hebben heel veel steun.”

Er ligt zelfs al een voorraad mondkapjes klaar voor een eventuele coronagolf. Cor ziet ook weleens particuliere initiatieven voor maandverband en tampons voorbij komen. “Goedbedoeld natuurlijk, maar ook hier hebben wij deze producten op voorraad.” 

Acties bij supermarkten
Cor heeft er alle vertrouwen in dat hij iedereen kan helpen. Een team vrijwilligers stelt iedere week de pakketten samen. De actuele ontwikkelingen gaan echter ook niet aan de voedselbank voorbij. Het aantal cliënten is toegenomen, en ook in het aanbod van sommige producten zijn de gevolgen zichtbaar. “Tot voor kort kregen we volop brood, maar de laatste tijd is dat een stuk minder geworden”, zegt Cor.

Een andere manier voor de voedselbank om aan producten te komen is via acties bij supermarkten. “Na de lange coronaperiode beginnen we daar weer mee. Eén keer per twee weken staan we de hele dag bij een supermarkt om te vragen of mensen tijdens hun boodschappenronde iets willen kopen voor de voedselbank. Het is even afwachten hoe dat in deze tijd gaat. Voorheen konden we 50 kratten gevuld ophalen.”

Vrijwilligers
Iets waar de voedselbank ook altijd behoefte aan heeft, zijn vrijwilligers. “Bij zo’n supermarktactie zijn we bijvoorbeeld de hele dag aanwezig en wisselen de vrijwilligers elkaar om de paar uur af. Daarbij rijdt de bus voor de kratten op en neer en moeten de spullen daarna worden uitgezocht.”

Cor roept iedereen op zich aan te melden. Zeker nu de inkomensnorm is verruimd en mensen eerder in aanmerking zullen komen om zich aan te melden bij de voedselbank. “Het is heel simpel: als de inkomsten niet voldoende zijn ten opzichte van de uitgaven, dan kunnen mensen de ondersteuning heel goed gebruiken.”

Rust
De voedselbank heeft één medewerker voor Nieuwegein en één voor IJsselstein. Zij hebben inzicht in de aanvraag van mensen. “Met alle zorgvuldigheid maken ze dan de keuze of mensen wel of niet in aanmerking komen en leggen ze de werkwijze uit”, zegt Cor.

Het kan snel gaan. “Binnen een paar dagen kunnen zaken geregeld worden. Hoe vaak we dan van cliënten horen dat dit zoveel rust geeft, maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat men ons weten te vinden.”

Aanmelden
Inwoners van IJsselstein en Nieuwegein kunnen zich aanmelden voor de voedselbank via 06 52 85 28 14. Mensen die vrijwilliger willen worden, kunnen contact opnemen via info@voedselbanknieuwegein.nl.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 16 uur geleden
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 16 uur geleden
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 17 uur geleden
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 25 apr, 12:49