• Foto ter illustratie.
• Foto ter illustratie. Foto: Pixabay

Criminele jeugdgroep ‘Geina Beweegt’ Nieuwegein voor de rechter

Nieuws 1.205 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Zes Nieuwegeinse jongens die volgens het Openbaar Ministerie deel uitmaakten van de criminele jeugdgroep ‘Geina Beweegt’ staan deze week terecht voor een reeks gewelddadige afpersingen, zware mishandelingen en de vernedering van jonge plaatsgenoten. Dit meldt verslaggever Riks Ozinga van RTV Utrecht.

Een 17-jarige jongen die door drie leeftijdgenoten in elkaar wordt getrapt en geslagen en met messen wordt bedreigd. De jongen gaat knockout. “Hebben die jongens van ‘Geina Beweegt’ niets anders te doen dan leeftijdgenoten het leven zuur te maken”, vroeg de officier van justitie zich vrijdag af in de Utrechtse rechtbank.

Hasj en wiet
Meerdere leden van de groep worden bovendien verdacht van handel in hasj en wiet onder jongeren. Drie van de verdachten waren destijds minderjarig. Hun zaken werden daarom achter gesloten deuren behandeld.

Statebaan
Het gewelddadige incident waar de officier van justitie over sprak, vond plaats op 13 mei 2022 bij de skatebaan aan de Galecopperlaan. De jongens hielden een mes tegen de keel van het slachtoffer en stompten en trapten hem tot hij op de grond viel. Terwijl hij lag schopten ze hem tegen zijn hoofd en lichaam. De jongen raakte even bewusteloos, maar krabbelde weer op. 

“Ik maak je familie dood. Als je met de politie praat ben je de lul”, kreeg hij te horen.Vlak voor ze vertrokken kreeg hij van een van de jongens een klap op zijn hoofd, waardoor hij opnieuw buiten westen raakte. Zijn jas, vest, schoenen en petje was hij kwijt. Zijn telefoon was vernield. Hij raakte ernstig gewond en heeft nog altijd last van oorsuizen.

Meer slachtoffers
Een dag later is het opnieuw raak als een ander lid van de groep een jongen bedreigt. “We mogen doen met je wat we willen’, kreeg hij te horen. Een kwetsbare jongen is een maand later het volgende slachtoffer. Eén van de minderjarige jongens uit de groep zou in het najaar van 2022 ook nog iemand zo hard in het gezicht en tegen het achterhoofd hebben geslagen dat die bewusteloos raakte.

Hitler
De mishandelingen en afpersingen werden door de groepsleden in wisselende samenstelling gepleegd. Volgens de officier van justitie was een 27-jarige man met de bijnaam ‘Hitler’ de leidende figuur binnen de groep.

Toen de politie bij ‘Hitler’ thuis een inval deed, waren daar meerdere leden van de groep aanwezig. Er werd 130 gram hasj en wiet aangetroffen. Ook lagen er 82 joints en tien weegschaaltjes. De telefoon van ‘Hitler’ stond vol chats die te maken hadden met drugshandel.

Eigen rol kleiner maken
De meeste verdachten legden bij de politie een gedeeltelijke bekentenis af. In de rechtszaal maakten ze vrijwel allemaal hun eigen rol kleiner dan die volgens het OM was geweest. Zo hadden anderen de meeste klappen en schoppen uitgedeeld. Ook kwamen veel van de groepsleden met het excuus dat ze destijds om allerlei redenen zelf niet goed in hun vel hadden gezeten.

Onveiligheid
De officier van justitie nam het de verdachten vooral kwalijk dat ze voor veel onveiligheid onder jongeren hebben gezorgd en zich met hun handel in softdrugs ook vooral op de jeugd richtten.

De meeste verdachten hebben na hun aanhouding enkele weken tot maanden in voorarrest gezeten in een P.I. of jeugdinstelling. Daarna konden ze onder toezicht en begeleiding van de reclassering of jeugdreclassering hun proces afwachten. Dat laatste zou bij hen al voor een positieve gedragsverandering hebben gezorgd.

Strafeisen
Wat de officier van justitie betreft hoeven de verdachten niet opnieuw te worden vastgenomen. Zij eiste grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie en gevangenisstraffen. Daarnaast zouden de verdachten werkstraffen van 90, 120 en 180 uur moeten uitvoeren.

Sommige verdachten zouden zich moeten laten behandelen. In een aantal gevallen moeten er schadevergoedingen aan de slachtoffers worden betaald. De rechtbank neemt drie weken de tijd om tot beslissingen te komen. Op 12 april volgt de uitspraak in alle zaken.

RTV Utrecht, Riks Ozinga

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De monumentale boerderij De Middenhof waarin de gemeente een seniorencomplex wil bouwen.
HKN over bouw seniorencomplex De Middenhof: 'Tast monumentale boerderij aan' Nieuws 23 uur geleden
• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws gisteren
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO gisteren
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 26 apr, 09:16
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10