• Raadszaal van de gemeente Nieuwegein.
• Raadszaal van de gemeente Nieuwegein. Foto: Aangeleverd

Seniorenpartij: presidium sluit lokale partijen in Nieuwegein uit

Nieuws 449 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Bij de sollicitaties naar functies binnen het presidium wordt alleen naar persoonlijke kwaliteiten gekeken, niet naar partijlidmaatschap. Dat zeggen leden van het presidium in reactie op de kritiek van Robert Scholten (VSP), die meent dat het presidium de lokale partijen uitsluit.

Scholten kwam met deze kritiek op de dag dat Rien van Keulen werd benoemd als lid van het presidium en daarnaast als voorzitter van de Avonden voor de Stad. Van Keulen is raadslid voor GroenLinks. 

Scholten: “Het presidium bestaat nu uit D66, PvdA, CDA, VVD en nu aangevuld met GroenLinks. Los van het feit dat GroenLinks en PvdA wel erg close zijn, zijn dit allemaal landelijke partijen. In de gemeenteraad van Nieuwegein is ruim 30 procent van de zetels voor de lokale partijen, maar deze worden nu buitenspel gezet door deze benoeming.”

‘Goedkoop argument’

Het presidium bepaalt voor de gemeenteraad wanneer welke stukken op de agenda staan en in welke volgorde ze worden behandeld, en is daarom een belangrijke commissie, verklaart Scholten. 

Het nieuwe presidiumlid Van Keulen zegt dat ieder raadslid kan solliciteren naar een functie in het presidium, ongeacht de partij waarvan diegene lid is. “Het staat hem vrij te solliciteren,” zegt Van Keulen over raadslid Scholten. ,,Ik heb ook gewoon op de vacature gereageerd.”

Het GroenLinks-raadslid vindt het een “goedkoop argument” van Scholten. “In het presidium is niet iets van partijbelang. Trouwens, hier in Nieuwegein is GroenLinks ook een lokale partij, verschillend van landelijk. Bij elk dossier maken we keuzes.’’

Geen politieke functie

Het presidium bestaat in Nieuwegein uit vijf leden: Marco Diekstra (VVD), Vincent van Esch (PvdA), Tom Verhoeve (D66), Rien van Keulen (GroenLinks) en Gerben Horst (CDA). 

Voorzitter van het presidium is Verhoeve. “De raad moet per onderwerp de politieke afweging maken, het presidium is dienend en ondersteunend voor de raad,” zegt hij. “Alle gemeentes in Nederland hebben een presidium. Binnen het presidium wordt geen politiek bedreven.” 

De kritiek van Scholten herkent Verhoeve niet. “Bij vacatures is er geen politieke afweging, maar gaat het alleen om persoonlijke kwaliteiten.” 

Dat het presidium een tamelijk onzichtbare plaats heeft, komt mede door het niet-openbare karakter van de vergaderingen van het presidium. Dat is dus anders dan bij de gemeenteraad. Het presidium bepaalt of insprekers worden toegestaan of dat bij een sessie deskundigen mogen meepraten, bijvoorbeeld een portefeuillehouder, ambtenaar of iemand met een bepaald belang.

Overige commissies

Behalve het presidium zijn er binnen de gemeenteraad nog de auditcommissie (financiële verslaglegging), de commissie Bestuurlijke Vernieuwing en de rekenkamer (controle inkomsten en uitgaven). Die hebben net als het presidium geen politieke functie.

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto uit de oude doos: in de mobilisatie van 1939 was de fiets nog een belangrijk vervoermiddel.
Jeugdherinneringen uit oorlog gezocht: 'Brieven, foto's of een oude radio' Nieuws gisteren
• De monumentale boerderij De Middenhof waarin de gemeente een seniorencomplex wil bouwen.
HKN over bouw seniorencomplex De Middenhof: 'Tast monumentale boerderij aan' Nieuws gisteren
• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 26 apr, 14:16
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 26 apr, 14:12
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 26 apr, 13:28
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 26 apr, 09:16
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09