• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen.
• De Beursfabriek in Nieuwegein, waar momenteel 120 asielzoekers worden opgevangen. Foto: Ricardo Smit

Gemeente Nieuwegein: ‘Crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig’

Nieuws 653 keer gelezen

NIEUWEGEIN • De crisisnoodopvang in de Beursfabriek verloopt rustig. Dat meldt de gemeente Nieuwegein. Vorige week maandagavond arriveerden 120 asielzoekers vanuit Biddinghuizen in de crisisnoodopvang in de Beursfabriek in Nieuwegein.

De groep bestaat voornamelijk uit asielzoekers van 18 jaar en ouder. Een groot gedeelte van hen komt uit Syrië en een kleiner deel uit onder andere Eritrea, Jemen en Sudan. De crisisnoodopvang is in eerste instantie voor 30 dagen. 

Activiteiten

De eerste week zit er inmiddels op. “De week is rustig verlopen en het activiteitenprogramma is opgestart”, meldt de gemeente. Woonbegeleiders organiseren samen met vrijwilligers SportID en verenigingen allerlei activiteiten. 

Zo is er een bewoner gestart met taallessen op locatie en afval prikken in de buurt. Daarnaast stelt SportID drie tafeltennistafels op locatie ter beschikking en organiseert voetbalactiviteiten.

Veiligheid

Er is 24 uur per dag beveiliging aanwezig om te zorgen voor de veiligheid van de directe omgeving en de asielzoekers, aldus de gemeente. Ook zijn de diensten van handhaving verlengd naar 24.00 uur.

Daarnaast is er een telefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is, mocht iemand overlast ervaren. Daar is tot nu toe volgens de gemeente geen gebruik van gemaakt.

‘De nood is hoog’

De crisisnoodopvang is in eerste instantie voor 30 dagen, “omdat de leefomstandigheden in de Beursfabriek niet ideaal zijn”, aldus de gemeente. Het college houdt er rekening mee dat het COA vraagt om de locatie langer open te houden.

“De nood is hoog en een verblijf in de Beursfabriek is beter dan slapen op een stoel of in het gras”, aldus de gemeente. Het college gaat zich hier de komende tijd over beraden. 

Dringend verzoek

Donderdagmiddag 14 maart kreeg de gemeente Nieuwegein een dringend verzoek van het COA om asielzoekers op te vangen, vanwege het sluiten van de noodopvanglocatie Biddinghuizen. 

Na een veiligheidsinspectie door de veiligheidsregio Utrecht ontstond er groen licht om de locatie met spoed in te richten. Maandag 17 maart is de locatie binnen één dag ingericht.

Op dinsdag 18 maart was er een inloopbijeenkomst voor omwonenden in het NBC Congrescentrum. Er zijn iets meer dan 100 inwoners langsgekomen om hun zorgen en vragen met de gemeente te delen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De monumentale boerderij De Middenhof waarin de gemeente een seniorencomplex wil bouwen.
HKN over bouw seniorencomplex De Middenhof: 'Tast monumentale boerderij aan' Nieuws 23 uur geleden
• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws gisteren
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO gisteren
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 26 apr, 09:16
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10