Afbeelding
Foto: stock

St. Antonius Ziekenhuis wil medicijnresten in afvalwater verminderen

Nieuws 321 keer gelezen

REGIO • Het St. Antonius Ziekenhuis onderzoekt samen met de Wageningen Universiteit de beperking van medicijnresten in het afvalwater van het ziekenhuis. “Medicijnen zijn belangrijk voor onze gezondheid, maar vaak ook slecht voor het milieu. Als ze daarin terechtkomen kunnen ze onze gezondheid juist schaden.”

Medicijnresten, zoals antibiotica en antidepressiva, komen via toilet en douche gewoonlijk in het riool en uiteindelijk in het oppervlaktewater terecht. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen dragen flink bij aan de hoeveelheid medicijnresten die afvalwaterzuiveringsinstallaties te verwerken krijgen.

In het water van sloten, kanalen en rivieren verstoren deze stoffen het leven onder water of zorgen ze ervoor dat bacteriën resistent worden. Die bacteriën hebben zich zo aan de geneesmiddelen aangepast dat ze zich daardoor niet meer laten bestrijden. Door resistente bacteriën genezen bijvoorbeeld wonden moeilijker wat patiënten ernstig in problemen kan brengen.

Afvalwater zuiveren

De gevolgen van medicijnresten in het oppervlaktewater zouden voor een deel opgelost kunnen worden door afvalwater bij zorginstellingen te zuiveren. Maar dit wordt nu nog nauwelijks gedaan, aldus het St. Antonius Ziekenhuis. Samen met andere ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven, waterschappen en technologiebedrijven doen ze mee met een onderzoek van de Wageningen Universiteit om deze mogelijkheid te onderzoeken.

Green Deal 3.0

Medicatie is een onderdeel van de duurzaamheidsdoelstellingen van het St. Antonius Ziekenhuis en de GreenDeal 3.0 die ze vorig jaar ondertekenden. Daarin belooft het ziekenhuis met tal van andere organisaties zich in te spannen voor een meer duurzame manier van werken.  

“We proberen verspilling van medicijnen zoveel mogelijk tegen te gaan”, zegt Magda Barnhoorn, coördinator duurzaamheid van het St. Antonius. “Daarnaast zoeken we ook naar medicijnen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Natuurlijk letten we hierbij wel op de effectiviteit: deze alternatieve medicijnen moeten wel net zo goed werken.  We hebben ons tot nu toe gefocust op het verminderen van medicijnresten in afvalwater, maar in de toekomst gaan we ook kijken naar de productie. We weten nu van veel medicijnen nog te weinig: hoe ze gemaakt zijn bijvoorbeeld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De monumentale boerderij De Middenhof waarin de gemeente een seniorencomplex wil bouwen.
HKN over bouw seniorencomplex De Middenhof: 'Tast monumentale boerderij aan' Nieuws 23 uur geleden
• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws gisteren
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO gisteren
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 26 apr, 09:16
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10