Gouden medaillewinnaars Skills The Finals gehuldigd op Veiligheid & Defensie College.
Gouden medaillewinnaars Skills The Finals gehuldigd op Veiligheid & Defensie College. Foto: Studio LNRD

Studenten winnen gouden medaille, huldiging op ROC in Nieuwegein

Nieuws 540 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Studenten Jesse Eijkelenburg, Lars van Eckeveld en Jens Schouten zijn vanochtend gehuldigd op het Veiligheid en Defensie College in Nieuwegein. Ze hebben een gouden medaille behaald tijdens de nationale vakwedstrijden voor mbo’ers (’Skills The Finals’), die op 21 en 22 maart werden gehouden.

Met piepende banden en loeiende sirene leverde een politiewagen de drie studenten vanmorgen af voor de deur van hun school. Ten overstaan van alle studenten en medewerkers van het ROC Midden Nederland ontvingen zij felicitaties voor hun prestaties. 

‘Supertrots’

Na lovende woorden van de schoolleiding en docenten voor de winnaars en begeleiding, was er tijd voor taart in de klas. Op deze manier zette de onderwijsinstelling deze studenten, ondanks het druilerige weer, toch in het zonnetje. 

Het college is apetrots op de prestaties en dat mag best getoond worden, aldus manager Fons Zoon: “Als alles samenvalt en je studenten samen laat werken, krijg je dit als resultaat. Natuurlijk ben ik supertrots. Ik glunder nog steeds, maar het is een resultaat van een onderwijsvisie die nu echt tot uiting komt. Ik weet niet hoe je dit goed moet verwoorden, maar alles klopte dit jaar.”

Casussen

Met gezonde spanning waren de heren donderdag 21 maart aan de wedstrijden begonnen, al was dit niet te merken volgens begeleider Nanne Kats. “Ik denk dat ik eerder de meeste spanning had gedurende de finale. En ik heb dat ook meerdere keren moeten aanhoren van de mannen.” 

Tijdens de finales kregen de studenten verschillende casussen waar ze mee aan de slag moesten. Jesse moest als beveiliger maar liefst zeven verschillende situaties verdeeld over twee dagen behandelen, waaronder het beveiligen van een VIP die op het evenement rondliep en waarvan bekend was dat deze een stalker had, en het fouilleren van een bus vol met voetbal hooligans waarbij één persoon meerdere wapens bij zich had.


V.l.n.r.: gouden medaillewinnaars Lars, Jens en Jesse. - Foto: Studio LNRD

Lars en Jens kregen onder andere een sporttest en dezelfde bus met hooligans, alleen moest daar nu één persoon uit gehaald worden die niet verder mocht van de chauffeur. Deze persoon had geen identiteitsbewijs waarvoor hij een bekeuring zou krijgen en aangehouden moest worden. Hierbij moest ook het benodigde papierwerk uitgewerkt worden. 

De studenten vonden de opdrachten erg leuk om te doen, zeker ook omdat ze realistisch waren en groots opgezet. “Het was echt leuk om te doen, niet alleen door de opdrachten, maar ook door de sfeer”, bevestigt Jens. “De drang om te winnen kwam steeds meer.”

‘Fuck, ik ben gewoon eerste!’

Waar het bij Beveiliging echt om drie toppers ging, was de concurrentie bij Handhaver Toezicht & Veiligheid groot. Maar vooral voor hun rust bij het handelen en inzet kregen de studenten complimenten. Volgens de jury hadden de mannen in alle gevallen gewoon het best gehandeld en de meeste punten gekregen. 

De finaleplek werd al overdag bekend gemaakt, maar pas vrijdagavond laat wisten de studenten dat ze het hoogste plekje van het podium mochten betreden. “Mijn gedachten gingen van ‘Fuck, ik ben gewoon eerste!’ tot hartstikke blij”, aldus Jesse over het moment dat hij de gouden medaille omgehangen kreeg. 

Jens sprong tijden de ceremonie brullend op het blok met nummer 1. “Ik vond het geweldig! Het echte besef kwam pas op een later moment, maar de reactie van begeleiders, docenten, familie en vrienden vond ik het mooist. Nu ik er zo op terugkijk had ik dit niet willen missen. Een ervaring om nooit te vergeten.”

Voorbereiding

Vanuit school werden alle drie de kandidaten via een speciaal projectteam met docenten, ouderejaars studenten en stagiairs klaargestoomd voor de wedstrijden in de Brabanthallen in Den Bosch. Waar Jesse met Yort (student Leidinggevende in de Veiligheidsbranche) allerlei casussen doornam om zich tot in de puntjes voor te bereiden, deden Lars en Jens dit eerst met medestudenten Tess en Nanne. 

Het tweede deel van de voorbereiding van de laatste twee moest ‘on the job’, omdat zij ondertussen aan hun stage bij de politie begonnen waren. Een bijzondere stage, want het betreft een unieke pilot waarbij de studenten van de opleiding Handhaver Veiligheid & Toezicht voor een langere periode actief ingezet worden bij de politie, opdat zij later beter aansluiting kunnen vinden op de politieacademie. De extra inzet van de studenten werd uiteindelijk beloond.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De monumentale boerderij De Middenhof waarin de gemeente een seniorencomplex wil bouwen.
HKN over bouw seniorencomplex De Middenhof: 'Tast monumentale boerderij aan' Nieuws 23 uur geleden
• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws gisteren
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws gisteren
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO gisteren
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws 26 apr, 09:16
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10