• Bovenaanzicht van Park Oudegein.
• Bovenaanzicht van Park Oudegein. Foto: Ricardo Smit

Geluidsoverlast, afval en parkeerdruk: omwonenden uiten zorgen over evenemententerrein Park Oudegein

Nieuws 944 keer gelezen

NIEUWEGEIN • ‘Het mogelijk te realiseren evenemententerrein in Park Oudegein zal voor de omwonenden veel geluidsoverlast opleveren.’ Dat betoogden tegenstanders donderdagavond in een dialoog met raadsleden in een Avond voor de Stad. 

Er lijkt een patstelling te ontstaan tussen enerzijds het college van B en W (in meerderheid), de jeugd in Nieuwegein plus de meerderheid van de gemeenteraad en anderzijds een groeiende schare tegenstanders, in met name de wijken rond Park Oudegein, gesteund door diverse natuurbeschermingsorganisaties. 

Van geluidsoverlast tot afval 

De gemeenteraad moet binnenkort de afwegingen maken. Dat gebeurt in de raadsvergadering op 18 april. Naast geluidsoverlast stonden de onderwerpen parkeerdruk, aantrekkelijkheid van het park, natuur en afval in het park op de rol. De insprekers verbaasden zich over de haast die gemaakt wordt. 

‘Karikatuur’

Als het plan doorgaat worden 5000 woningen blootgesteld aan geluid boven de 75 decibel. Dat is dan maximaal twaalf keer per jaar, geconcentreerd in de zomermaanden. De tegenstanders van het evenemententerrein wezen daarop. De paar voorstanders menen dat van de overlast een ‘karikatuur’ wordt gemaakt en dat bij kleinschalige evenementen van overlast weinig van te merken zal zijn. 

Ook heerst er nog steeds onduidelijkheid wat het nou wordt: groot of klein. Heleen Peters, fractievoorzitter van Lokale Vernieuwing, reageerde op de insprekers met de mening dat er vooral werd gesproken over excessen. Die wilde zij nuanceren.

Meningen verdeeld

Alma Feenstra, fractievoorzitter van GroenLinks, relativeerde de kwestie ook, zij het in het nadeel van de komst van een evenemententerrein in Park Oudegein. “Als je maar twee grote evenementen wilt moet je je afvragen of je dat moet willen.”

Sander Feenstra vroeg zich namens de VSP af wat een toelaatbaar aantal excessen is. Emiel Holtermann, raadslid voor de PvdA, wees erop dat in andere steden evenementen in parken worden gehouden, zonder problemen.

Wijkenquête: 84 procent tegen

Toch is het verzet behoorlijk stevig. Inspreker Heiko Prak noemde cijfers van twee enquêtes die nogal uiteen liepen. Bij de enquête van de gemeente was 74 procent voor; bij de wijkenquête in Doorslag was 84 procent tegen. Prak vroeg zich gisteravond af of de raad niet voorbij gaat aan wat de mensen willen. “In hoeverre is de raad een volksvertegenwoordiging?”

Besluit in 2020

De aanwijzing van Park Oudegein is het gevolg van eerdere politieke besluitvorming. Op 12 november 2020 diende de PvdA gesteund door D66, Groep Verdam, VVD, CDA en Lokale Vernieuwing een motie in. De motie heette ‘Evenemententerrein voor jongerencultuur’ en kreeg de steun van 19 van de 31 raadsleden. Tegen stemden GroenLinks, SP, VSP, CU, IB en Nú. 

Uitdaging

De motie droeg het college op om in het nieuw te formuleren cultuur- en evenementenbeleid met een voorstel te komen voor een goed bereikbaar en geoutilleerd evenemententerrein in park Oudegein. Het moest in ieder geval geschikt zijn voor het beleven van jongerencultuur (zoals evenementen, festivals en feesten). Indien dit niet in het park mogelijk bleek te zijn, moest het college met een goed alternatief komen. Voor deze uitdaging staat Nieuwegein nu.

Jurgen van Dijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 19 uur geleden
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 19 uur geleden
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 20 uur geleden
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws gisteren
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 25 apr, 12:49