• Ouderen en jongeren komen samen op Buutplein Doorslag.
• Ouderen en jongeren komen samen op Buutplein Doorslag. Foto: Aangeleverd

Dit is waarom de ‘bloemkoolwijk’ De Doorslag in Nieuwegein zo bijzonder is

Nieuws 863 keer gelezen

NIEUWEGEIN • Denk je aan Nieuwegein, dan denk je aan prachtige architectuur. Tenminste, als je het aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vraagt. De wijk De Doorslag is in hun ogen zo bijzonder, dat ze er nu onderzoek doen. Een kijkje tijdens hun ronde door de wijk die lijkt op een bloemkool. Dit meldt verslaggever Roos van Bijnen van RTV Utrecht

Je ziet eigenlijk pas echt hoe mooi deze Nieuwegeinse wijk is, als je vleugels zou hebben. Of als je er een drone laat vliegen. Dan zie je de bijzondere vormen die de huizen met elkaar lijken te vormen. “Een bloemkool”, aldus inwoner Wim. Of zoals een van zijn buurvrouwen zegt: “Een wespennest, je bent hier zó de weg kwijt.”

Jaren zeventig

Deze zogenoemde Bloemkoolwijk is in de ogen van de Rijksdienst “een pareltje”. Dit type wijk kwam in de jaren zeventig op en was héél anders dan daarvoor. Marcel IJsselstein legt uit: “We wilden onze auto ergens kwijt kunnen, onze kinderen buiten laten spelen. Tegelijkertijd kwamen we er ook achter: misschien moeten we niet alles platgooien, maar gebruikmaken van wegen die er al liggen. Dat zie je hier perfect terug. Het is een doolhof van huizen die op een of andere manier met elkaar zijn verbonden.”

Dakpannen

Een beetje chaos dus. Iets waar na de Tweede Wereldoorlog in de architectuur wel behoefte aan was. Bijzonder hoogleraar Stad, Jaap-Evert Abrahamse, wijst ondertussen naar de - wat lijkt op absurd veel - dakpannen. “Je merkt dat men wat losser ging met het bedenken van huizen. Ieder stukje van deze wijk is door een andere architect bedacht, maar het is toch één. Dan heb je dus een bloemkool.”

De heren zijn in Nieuwegein vanwege het Rijksdienst-project ‘Post-65’. IJsselstein reist het hele land door op zoek naar gebouwen en gebieden die ná 1965 zijn gebouwd én eruit springen. Uiteindelijk moet er dan een lijst komen van onder andere wijken die in zijn ogen een beschermde status verdienen. 

Waar let de Rijksdienst op?

De Rijksdienst let op factoren als stijl, vorm en uitstraling van een wijk. “We vragen ons bij elk bezoek af: is dit wat zo kenmerkend is voor ons land? En moet het bewaard blijven voor volgende generaties? Uiteindelijk gaat het ons daar natuurlijk om.”

Inwoners van De Doorslag zijn wel te spreken over de wijk. Een mooi stukje Nieuwegein, concludeert bloemkoolwijk-bewoner Wim. “Al denk ik ook: zo’n beschermde status hoeft van mij niet zo. We houden hier al bijna een halve eeuw alles netjes met zijn allen bij. Zo’n bescherming is helemaal niet nodig, gok ik.”

RTV Utrecht, Roos van Bijnen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Foto ter illustratie.
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 20 uur geleden
• Nedereinse plas.
Gemeente Utrecht: 'Kom meepraten over toekomst Nedereindse Park' Nieuws 20 uur geleden
• V.l.n.r.: Steven Nieberg, Jolanda Romijn, Jan Koot, Marijke van Beukering, Yousry El Kashif, Joke van Oort, Jaap van Zoest, Abdoel Sahied Jafar en Haliman Jafar-Khodabaks.
Deze acht Nieuwegeiners ontvingen dit jaar een lintje VIDEO 21 uur geleden
• Leerkracht Kim Kleijn en basisschooldirecteur Martijn Bakker tonen tekeningen van de nieuwe locatie school Rijnhuizen.
School Rijnhuizen mogelijk op (huidige) hockeyvelden MHCN Nieuws gisteren
Afbeelding
Reinigingsbedrijf haalt géén huishoudelijk afval op in Nieuwegein op Hemelvaartsdag Nieuws 25 apr, 16:26
• Naast het Oosterlicht College in Nieuwegein ligt een bouwlocatie.
Nieuwegein treft maatregelen om verkeerssituatie bij school veiliger te maken Nieuws 25 apr, 15:09
• De voormalige Zeepfabriek in Nieuwegein.
Nieuwegein maakt podcast over De Zeepfabriek, beluister hier de eerste aflevering Nieuws 25 apr, 13:10
• V.l.n.r.: burgemeester Marijke van Beukering, mevrouw Wempe en meneer Van Woerden.
Twee vrijwilligers van Emmauskerk in Nieuwegein ontvangen Anna van Rijnpenning Nieuws 25 apr, 12:49